България изпусна златен шанс в Гърция


България изпусна златен шанс в Гърция
(сн. FIBA.basketball)
21-02-2020 20:51 | BGbasket.com

Националният ни отбор по баскетбол започна европейските квалификации с поражение като гост на Гърция със 63:73.


Гърците с нищо сериозно не превъзхождаха нашия тим, но пропуски, прибързани стрелби и решения ни лишиха от това да поднесем изненада на старта в група Н.


На 24 февруари приемаме Латвия в първото си домакинство от групата, от 19.00 часа в Ботевград.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА


Като титуляр за българския тим стартира Дий Бост, въпреки че бе измъчван от вирус до последно.


Началото бе обещаващо за България, с добра игра от високите играчи в стартовия състав на нашия тим - Йордан Минчев и Станислав Ваклинов. Минчев обаче направи два ранни фаула и трябваше да седне на пейката. Дали от нерви или липса на концентрация, и двата състава пропуснаха изстрели от наказателната линия в началото.


След като се поокопитиха в мача, българските баскетболисти започнаха да тестват и кошовете от тройката.


В самия край на първата част Гърция взе две точки аванс, което бе и най-голямата разлика в полза на домакините до момента - 19:17.


Росен Барчовски използваше широк състав, а втората четвърт стартира с 5-0 и нов аванс за България.

 


Играта на баскетболистите ни вървеше бързо и разнообразно, макар и това често да водеше до грешки. За четвърт час игра те вече бяха вкарали и 6 тройки, но и допуснаха почти толкова, за да не успеят да задържат преднина.


В рамките на две без кош, с прибързани стрелби отдалеч и без борба, България позволи на Гърция да вземе леко инициативата, но те не действаха особено съсредоточено, за да се възползват. Чак в заключителните две минути преди почивката центърът на гърците Василис Кавадас даде тласък на своите, а след неспортсменско нарушение на Дий Бост именно срещу него, домакините взеха преднина от 5 точки, а след това ги покачиха и до 6 на почивката - 40:34.


Третата четвърт започна с две тройки на Димитър Димитров, но Гърция продължаваше да има преднина. Процентът на нашите обаче рязко падна, както и резултатността в тази част, а въпреки че Гърция продължи да ни предоставя куп възможности, не се стигна до ново равенство. С последните пет точки за периода, домакините се откъснаха с 8 напред, а частта завърши скромно - 14:12.

 


С първия кош за финалните 10 минути за първи път разликата стана двуцифрена, а нападенията на България бяха далеч от качествата на играчите в зелено. При всяко намаляване на разликата, нашите баскетболисти действаха или в нападение, или в защита без концентрация, и не спираха да пропускат шансовете си.


Гърците обаче също не играеха добре, с нищо не превъзхождаха българския отбор, и в крайна сметка ни предоставиха идеална възможност за късен обрат, когато с 3 минути до сирената разликата стана само 2 точки. Вместо да бъде изравнен резултата обаче, две прибързани атаки пак връчиха инициативата на домакините. Лекият съдийски реверанс също помогна на Гърция, а серия от 6-0 в тяхна полза всичко приключи.

 

За съжаление, разликата стана отново по-голяма с последния сигнал - 73:63.

 

Димитър Димитров завърши с 15 точки и 7 борби за България, Дий Бост добави 14 и 8 асистенции. По 10 отбелязаха Йордан Минчев и Станимир Маринов. Липсваха обаче точките на много от останалите лидери на тима ни.


Лефтерис Бохоридис реализира 19 за Гърция.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА H, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2021
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи