Богдан Петков: Ако първенството не се доиграе с публика и пълен календар, трябва да се прекрати


Богдан Петков: Ако първенството не се доиграе с публика и пълен календар, трябва да се прекрати
Петков (вляво) обяви позицията на Спартак (сн. НБЛ)
22-03-2020 13:04 | Иван Вълчанов

От BGbasket.com се свързахме с мениджъра на Спартак Плевен Богдан Петков относно позицията на клуба за бъдещето на сезона в НБЛ. Той е категоричен, че ако първенството не може да продължи според предварително установения календар и формат на заключителната фаза и мачовете да се играят пред публика, то трябва да бъде прекратено. Петков обърна внимание и на важността да бъдат запазени българските играчи в клубовете от НБЛ:

 

„Първо искам да кажа нещо много важно, което спомена Росен Барчовски по време на последната среща, независимо дали гледаме на него като на национален селекционер или като човек, който се е замислил по-дълбоко. То е, че най-важно е бъдещето на българските играчи и ние да успеем да ги запазим. Чуха се предложения да ги пускаме в неплатен отпуск и други подобни, което за мен е крайно несериозно.

 

Едно е да нямаш възможност да платиш на играчите си – това се случва на всеки. По целия свят има отбори, които изпадат в такова положение. Друго обаче е да не искаш и да си търсиш оправдание с тази пандемия и едва ли не да обясняваш как спонсорът няма да плати. Спортът е за хората и когато един спонсор и клуб не искат да плащат, това означава, че те иска да лишат състезателите си и съответно феновете на този отбор, от това отборът им да бъде коректен и хората да се радват на своите любимци.“

 

За евентуално завършване на шампионата, мениджърът на плевенчани каза: „Относно предложенията за довършване на първенството с финална четворка, ние вече казахме, че това е смехотворно. Жалко е, че силни отбори го подкрепят. Ние самите сме приели, че първенството е във формат плейофи. Да, има видима разлика между първите отбори и тези под четвърто място в класирането, но ние сме приели първенството да се играе така. Защо има отбори, които се борят за пето, шесто, седмо и осмо място и накрая да се каже, че първите ще играят за челните места. А ние какво трябва да обясним на нашите спонсори – че са дали едни пари, другите ще продължават да играят, но ние – няма смисъл. Календарът е такъв, какъвто сме го приели – редовен сезон и плейофи. И когато има невъзможност това да се изпълни, както в момента, първенството се прекратява. Дали ще се обяви нулев сезон, дали ще се обяви класиране, както направиха много държави, е въпрос на гледна точка. В случая е важно за участниците в европейски турнири да знаят на кое място са. Не мисля, че който и отбор да е, ще бъде щастлив да е шампион в подобна ситуация.

 

Имаше предложение, и то не е лошо, първенството да се продължи евентуално през лятото. Аз смятам, че все пак това ще е невъзможно. Не би било лош вариант, разбира се, стига да се стигне до договорка между играчите и клубовете. Ние сме със становище, че сезонът трябва да се довърши, ако това се случи при всички условия. Първото и второто основни условия – в залата да има публика и календарът да се изпълни. Чуват се предложения сезонът да се довърши задължително, дори да е при закрити врати – това е глупост, защото спортът е за хората.

 

Връщам се на най-важното – сигурността на българските играчи, защото г-н Барчовски е много прав. Нещата с този вирус тепърва ще се усложняват и има перспектива евентуално през следващото първенство да започне само с българи. Дано всички клубове сме налични тогава, защото освен човешката, следва и икономическа криза. Много е важно клубовете да сме коректни с нашите български играчи, за да можем после да се гледаме в очите и да продължим напред."

 

Относно чуждестранния баскетболист в състава на тима Горан Остоич и останалите играчи, Петков сподели: „Горан си тръгна и успя да стигне вкъщи. Ние бяхме първият град, който беше засегнат от вируса. Всички играчи минаха тест, за щастие отрицателен. Всички са си по домовете, държим постоянна връзка. За нас е най-лесно да се съберем – ние имаме само български играчи плюс Горан, който може да дойде веднага щом отворят границите. Проблемите са за отбори като Рилски спортист, Левски Лукойл и Балкан, които разчитат на повече чужденци. Затова смятам, че е несериозно да се говори за подновяване на първенство през следващите един или два месеца. Да, всички се надяваме, но аз казах нашата позиция – да продължим във формата, който сме заложили. Искам да подчертая, че ако някой тръгне да доиграва първенството по начина, по който се чува вече от ръководителите на не един и два отбора, ние ще си търсим правата – нека е ясно за всички. Защото ако първенството завърши във формат финална четворка или нещо подобно, това е геноцид за останалите отбори – участниците са десет, а не четири.

 

Пожелавам всички да излезем здрави от тази ситуация, защото виждаме какво става в другите държави. Дано скоро всички започнем да се виждаме в залите и никоя от страните – играчи, отбори, фенове да не бъдем засегнати здравословно, а след това и икономически от тази криза.“

 

Още по темата:

 

Всичко за коронавирус

 

Тодор Стойков: 8 клуба имат желание да довършат започналия шампионат

 

Тити Папазов с конкретни идеи за сезона в НБЛ: Да спрем само при изчерпани всички възможности

 

Михаил Михайлов: Процентът вероятност първенството да продължи е нищожен

 

Йордан Колев: Искам първенството да продължи, но не е реалистично

 

Тина Димитрова: В Академик Бултекс 99 сме категорично ЗА спиране, ще се погрижим за всички

 

Петър Георгиев: Искам да спрем НБЛ, а скочиха срещу мен, все едно правя преврат

 

Людмил Хаджисотиров: Не съм оптимист, че в следващите 2-3 месеца ще може да се доиграе първенството

 

Станислав Говедаров: Трябва да си защитим българските играчи, вярваме в тях

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Богдан Петков, Спартак Плевен, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи