Любомир Минчев: Трябва да се увеличи броят на мачовете в НБЛ


25-05-2020 10:28 | Двоен дрибъл

Старши треньорът на Берое Любомир Минчев бе част от любопитен разговор в проекта на Българско баскетболно общество Баскетбол ТВ и "Двоен дрибъл".

 

Целият разговор можете да чуете във видеото, а някои от акцентите прочетете тук:

 

"Имаше голяма неяснота, паника, и напрежението се засилваше. Не зависеше от нашите желания дали да продължи шампионатът. Ако искахме, можеше да се намери вариант да се продължи. Мнението и мое, и на клуба, бе, че трябва да се довърши шампионатът. Това бе най-честният вариант да се определи шампион, класиране. Цяло лято баскетболът няма календар, който да утежнява ситуацията, имаше възможност да се завърши. След първия месец от карантината се затегнаха мерките, а нямаше толкова много заразени. Но мерките се затегнаха. Когато един играч свои затворен 2 месеца, е изключително тежко. Това щеше да форсира играчите след това, което можеше да доведе до контузии. Заради този къс период на подготовка и мнението ми се промени."

 

"Не е правилно да обявиш шампион без плейофи. Има доводи и за едната, и за другата страна. Най-правилно беше ние да можем да си довършим шампионата. Можехме да завършим до края на юни. Но играчите не им се позволи да тренират. Аз поддържах връзки с треньора на Байерн Оливер Костич, със Светислав Пешич в Испания, там имаха право да тренират индивидуално в залата, и във фитнеса. Но това при нас не бе разрешено. Ако беше, спокойно можехме да се подготвим с 3 седмици и до края на юни да си завършим шампионата, и нямаше да има утежняване на договорите."

 

"По-добре ще е да се започне по-рано. Вторият въпрос е броят на мачовете – въпрос, който задавам отдавна. Дори в лиги с по 10 отбора, пак имат по 4 завъртания. Трябва да се увеличи броят на мачовете. Четири завъртания може да има и без да се увеличават месеците."

 

"Аз бях против Лятна лига, защото ако такава може да се играе, защо да не си довършим шампионата?!"

 

"Моето мнение за обща лига на България и Македония е позитивно и не е прецедент. В балтийските държави го има това също, една обща лига и играят помежду си. Това ще е интересно и за феновете, и за нас, треньори и състезатели."

 

"Не знам клубовете, които предлагат намаление на чужденците, дали си дават сметка до какво ще доведе това. По-скъпите отбори ще вземат всичко по-читаво като български играчи и другите ще останат без играчи. Това означава, че ще се стесни броят на клубовете. Всеки клуб избира каква политика да следва, всеки има възможност да взима по 1-2 млади играчи и постепенно да ги налага."

 

Той говори и за развитието на младите играчи, за А група, за треньорската професия, за правилата за две 5-ци при 16-годишните, за правилата за пик н рол при 14-годишните.

 

„Един играч от 14-15-годишна възраст трябва да работи по 5 часа на ден, по 11 месеца и половината в годината, за да стане на високо ниво. А къде в България има това?! Това не зависи нито от клуба, нито от треньорите. Това се показва в класиранията на европейски първенства.“

 

"Асоциация на треньорите в България съществува, някъде от 2009-а, но не развива дейност в момента. Малко са хората, които знаят, че има такова нещо. Тя би иззела донякъде функциите на Треньорската комисия."

 

 

 


Абонирай се за канала на СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Берое
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини