Георги Ганчев за Варчев: До последно мислеше за доброто на Черно море и баскетбола


Георги Ганчев за Варчев: До последно мислеше за доброто на Черно море и баскетбола
(сн. БНР)
26-11-2020 13:15 | Иван Вълчанов

Потърсихме д-р Георги Ганчев – президентът на Черно море Тича, за да коментира връзката си с напусналия ни легендарен треньор и ръководител на варненския клуб Симеон Варчев. Ганчев сподели пред BGbasket.com истории за първия си контакт с него, съвместната им работа в ръководството на клуба и това с какво ще запомни една от най-големите фигури в историята на българския баскетбол:

 

„Бях състезател на клуба до юношеския отбор и имам малко участие в мъжкия отбор в средата и края на 80-те години и тогава беше първият ми контакт с него. Юношите се отнасяхме със страхопочитание, защото беше невероятен авторитет. Същевременно усещахме една близост, която ни предразполагаше да тренираме, да се развиваме и да играем успешно под негово ръководство.

 

Когато спрях да играя баскетбол и започнах да уча медицина, останах голям фен на клуба и винаги съм бил много близко до него. Когато станах ортопед, започна и професионалната ми връзка – много от състезателите са минали при мен. Преди десетина години Симеон Варчев ме покани в управителния съвет на клуба и взаимоотношенията ни бяха свързани с организацията, контакти със спонсори.

 

Това, което винаги ми е правило впечатление в него, без да преувеличавам, е невероятният му професионализъм и ангажираност към това, което върши като треньор. Той знаеше какви проблеми има всеки състезател – в училище, в личния си живот и същевременно беше много визскателен. Това ми направи най-силно впечатление още когато бях млад.

 

Има една история – в Черно море беше дошъл да играе един грузинец – Вато – много силен състезател. На една тренировка сигурно седмица, след като беше дошъл, Варчев му се караше на български. Аз го питах дали разбира, когато му говори на български, а той се замисли малко, усмихна се и каза „Той е професионалист, трябва всичко да разбира“.

 

В чисто мениджърски план той имаше дарба да убеждава хората, че трябва да помагат на баскетбола. След 2000 година това стана много трудно да се намерят спонсори, да имаме държавна помощ. Клубът остана без пари два пъти, но той винаги успяваше да се справи с всяка ситуация.

 

Може би най-важното извън личните му качества е, че той създаде тази школа, която имаме и досега. Всичко, което той направи във Варна е неоспоримо. За да бъдат Черно море и варненският баскетбол това, което е, го дължи изключително на него – няма друг човек, който да е поставял по този професионален начин нещата и да е държал клуба на такова ниво. Варчев има невероятен принос за всички големи таланти, които са излезли от нашата школа.

 

Има много ситуации и разговори, които ще запомня. Но сега ще разкажа само за последната ни среща – преди десетина дни (около седмица преди смъртта на Симеон Варчев, б.р.). Бяхме у тях и той се беше ентусиазирал много да помогне с каквото може. Извика ме и каза, че вижда, че съм сам и няма никой около мен. Предложи да измислим нещо – промяна в управителния съвет, да намерим хора, които да помогнат, и без да афишираме това нещо, за да не попречи. За мен това ще остане запечатано в съзнанието ми – че той до последния момент мислеше за благото на клуба и за баскетбола. И неслучайно поклонението ще бъде в залата, защото това е неговата църква.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Симеон Варчев, Георги Ганчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи