Георги Глушков получи най-високо държавно отличие в спорта - Венец на победителя


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(Сн: ММС)

24-01-2021 20:00 | BGbasket.com

Георги Глушков бе удостоен със специално отличие - Венец на победителя - за заслугите си към българския спорт.

 

Най-високото държавно отличие в областта на спорта бе връчено по време на шестото издание на “Нощта на шампионите”.

 

"За мен е вълнуващ момент да бъда сред такива големи спортни личности, завоювали толкова медали. Изпратихме една трудна година, но предстои още изпитание за спорта. Бих искал да пожелая на всички, които се занимават със спорт, треньори, ръководители, спонсори, да са здрави и успешни, и да преодолеем с чест и достойнство всички предизвикателства," заяви Глушков от сцената.

 

Спортният министър Красен Кралев награди заслужили спортисти, ръководители и личности, допринесли за развитието на българския спорт. Сред наградените освен президента на БФ Баскетбол бяха олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), световните шампиони по борба Живко Вангелов и Стоян Балов, дългогодишният капитан и треньор на националния отбор по бокс Михаил Таков, председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев и световният и европейски шампион и бивш председател на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Сред удостоените беше и легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година. Отличието на Чубриков получиха неговата съпруга Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова.

       

“Това са хората, които прославят нашата страна по света и са пример за младите поколения. Те заслужават това признание”, каза министър Красен Кралев.

 

По време на церемонията Миглена Селишка и Ивайло Иванов бяха определени за най-добри спортисти на България за изминалата 2020 г. Двамата бяха отличени по време на шестото издание на церемонията “Нощта на шампионите”, организирана от Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския спортен тотализатор (БСТ). Селишка стана европейска шампионка по борба в категория до 50 кг, а Иванов се окичи със среброто на шампионата по джудо на Стария континент в категория до 81 кг. Двамата получиха  парични премии по 25 000 лв. от организаторите. Треньорите им Петър Касабов и Атанас Герчев бяха избрани за номер едно при наставниците. Те също получиха премии в размер на 25 000 лв.

      

Призьори бяха определени в още 4 категории. Носителката на три медала от Световното първенство по биатлон за младежи и девойки Милена Тодорова беше избрана за най-добра при 23-годишните. Тя и треньорът й Иван Цочев заслужиха премии от по 10 000 лв.

 

При спортистите до 18 години бяха отличени плувецът Йосиф Миладинов и състезателката по карате Саня Петкова. Двамата получиха по 10 000 лв. Техните треньори Кристиян Минковски и Лъчезар Цветков бяха наградени с по 5 000 лв. от организаторите.

 

Най-добри при спортистите до 16 години са европейската шампионка по художествена гимнастика Стилияна Николова и еврошампиона по бокс Кристиян Цветанов. Техните премии бяха в размер на 5 000 лв. Толкова получиха и наставниците им Валентина Иванова и Борислав Георгиев.

 

При спортистите с увреждания за най-добър през 2020 г. беше определен лекоатлетът Християн Стоянов, който получи 10 000 лв. С 5 000 лв. беше награден неговият наставник Евгени Игнатов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи