Трилър в Рига прати България на европейско след десет години пауза!


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. FIBA.basketball)

20-02-2021 21:19 | BGbasket.com

Мъжкият тим на България се класира на европейско първенство след десет години пауза! След невероятна драма в Рига националите ни надвиха считания за фаворит Латвия с 66:65 в решителния мач и се класираха за шампионата на Стария континент догодина, след като вече няма как да бъдат изместени от третата позиция в групата. Двубоят бе изпълнен с много обрати, нашите наваксаха двуцифрен пасив, но с много характер и воля успяха да измъкнат успеха в края.

 

В понеделник България излиза срещу Босна и Херцеговина в последен мач от квалификациите, а Латвия се изправя срещу Гърция, но тези мачове ще са без значение за класирането.

Европейското първенство ще се проведе в периода 1-18 септември догодина в Италия, Германия, Чехия и Грузия.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Двата тима се вкопчиха един в друг още в началните минути, като за цялата първа четвърт си смениха водачеството общо 8 пъти. Нито един от тях обаче не успя да поведе с повече от 2 точки, а след първата четвърт латвийците водеха със 17:15 с основна заслуга на Янис Тима. Домакините имаха малко по-стабилни изяви под коша, което им осигури и повече възможности за точки от втори шанс, откъдето дойде разликата. Само за няколко минути игра обаче центровете ни Станислав Ваклинов и Андрей Иванов натрупаха по два фаула.

 

Баскетболистите на Робертс Щелмахерс поведоха с 21:17 малко след началото на втория период, но нашите си върнаха водачеството след тройка на Павлин Иванов и забивка на Александър Янев. Латвия обаче отново излезе напред и в средата на частта дръпна с 29:24, което принуди и Росен Барчовски да вземе прекъсване. Подемът в играта на домакините обаче продължи и разликата в тяхна полза стана двуцифрена – 39:28. Българите обаче отвърнаха с няколко успешни атаки на Дий Бост и Димитър Димитров и на почивката намалиха изоставането си на 36:40.

 

 

Още в началото на второто полувреме срещу Деян Карамфилов бе свирено умишлено нарушение. Той вкара двата наказателни удара, а след точна стрелба след това на Димитър Димитров България изравни за 40:40. Последва обаче серия от 15:2 за Латвия, с която съперникът ни се откъсна с най-голямата разлика в своя полза до момента – 55:42. Две бързи тройки на Дий Бост и една на Павлин Иванов обаче върнаха надеждите на „лъвовете“ и намалиха пасива ни само на 4, а преди заключителната четвърт домакините водеха с 59:51.

 

Латвия продължи да поддържа аванс от няколко точки и в началото на заключителния период, но Павлин Иванов вкара три поредни тройки в тази част и разликата падна само на 2. След два неуспешни опита да поведе, България най-после стигна до пълен обрат четири минути и половина преди сирената след нова точна далечна стрелба, този път на Чавдар Костов за 63:62. Последваха ялови атаки и за двата отбора, след което Айгарс Шкеле отново върна преднината на Латвия – 64:63. Фрейманис вкара един фаул, но минута и половина преди края, след нова страхотна тройка на Бост, нашите отново поведоха с точка. Последваха пропуски и от двата тима. Александър Янев изпусна два наказателни удара, а 10 секунди преди сирената Латвия получи право да организира последно нападение, но не успя да отбележи и нашите спечелиха мача.

 

Дий Бост бе най-резултатен за успеха с 18 точки, 15 вкара Павлин Иванов, Димитър Димитров има 12, с 11 е Чавдар Костов.

 

За Латвия звездата на Химки Янис Тима вкара 14 точки, Марекс Мейерс и Айгарс Шкеле имат по 11.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛАТВИЯ - БЪЛГАРИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА H, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Н, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Латвия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи