Интересни факти преди Литва - България


Интересни факти преди Литва - България
(сн. БФБ)
26-11-2021 16:45 | basketball.bg

Тази вечер, в 19:30 българският национален отбор по баскетбол за мъже ще открие новата си кампания в първия етап на квалификациите за Световното първенство през 2023 г. в Япония, Филипините и Индонезия с мач в Клайпеда срещу един от гигантите в европейския баскетбол – Литва.

Представяме ви малко факти за двата тима преди двубоя:

·        Литва е спечелила 11 от 12-те си мача в квалификациите за Световното първенство през 2019 г. Тимът е спечелил и шестте си домакински мача със средна разлика от 19 точки. На литовците принадлежи и рекордът за най-изразителна победа в тези квалификации – 106:50 срещу Косово.

·        България загуби последните си три мача квалификациите за Световното първенство през 2019 г., което е и най-дългата серия от загуби за отбора в надпреварата. Българите губят с по над 20 точки разлика всеки от тези мачове, като преди това никога не записват загуба с повече от 10 точки.

·        В квалификациите за Световното първенство през 2019 г. резервите на Литва вкарват средно по 39,5 точки, което е рекорд сред всички участващи отбори.

·        Литва е лидер сред отборите в предишния квалификационен цикъл по отбелязани от втори шанс точки – 12.8. България пък е сред последните по борби в защита – със само 21,8 на мач.

·        Александър Везенков е сред най-добрите играчи в цяла Европа със 6,3 борби средно на мач.

·        Крилото на България по баскетбол Алекс Симеонов е един от тримата играчи, от които авторитетното издание Eurohoops очаква силно представяне в началото на квалификациите за Световното първенство през 2023-а. Баскетболистът на Рилски спортист е определен като един от “играчите на хоризонта” за първите два мача на “лъвовете” от пресявките срещу Литва и Босна и Херцеговина.


Останалите двама, които Eurohoops поставя до Симеонов, са крилото на Чехия Войчех Хрубан и играчът на Босна Емир Сюлейманович.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Литва
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи