Тити Папазов: Ще спечелим Арбитража, имаме много тежък документ за БФБ


Тити Папазов: Ще спечелим Арбитража, имаме много тежък документ за БФБ
(сн. balkan-basket.com)
23-05-2022 22:27 | Мария Маринова

Старши треньорът на Левски Константин Папазов е категоричен, че отборът му ще спечели предстоящото обжалване на решението за три служебни загуби срещу Балкан. Пред BGbasket.com той обясни и защо е толкова уверен в думите си, както и как ще процедира клубът му оттук нататък:

 

„Миналия петък дадох пресконференция и казах, че вината е между двете страни. Така смятам. Документите обаче показват, че вината е 100% на федерация. Който иска да ги търси, аз няма да давам козовете си. Това са тези документи, които се касаят за този случай.

 

Ще спечелим Арбитража. Единственото, което се чудим, е да дали да се възползваме от точката, че за жалби, свързани с решения на администратора на лигата, а документално в правилниците такъв се води Сандра Велчева, имаме право на 14-дневен срок.  И като ни се разхождаха всички по главите, когато аз се молих човешки да бъдат водещи моралът, правдата и спортът, естествено, решението ще го вземем с момчетата, но много се замислям дали да не се възползваме от този 14-дневен срок и да подадем жалбата на 2 юни, когато изтича той.

 

Съгласно чл. 10 от Дисциплинарните правила на БФБ решенията на администратора на съответното първенство подлежат на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ в двуседмичен срок от изпращане на уведомлението за поставеното решение по електронна поща. Решението е взето на 19 май, 14 дена изтичат на 2 юни.

 

Пак казвам – от първия момент, в който седнах при отбора и казах: момчета, вие ще взимате решения, аз знаех, че Господ ще ги накаже. Бях се предал, да бъда честен. Отборът каза – не, ще се борим докрай и искаме ти да се бориш докрай. Аз им обещах, че без значение дали ще успеем или не в жалбата, единствената борба ми е оттук нататък да стана президент на федерацията и това многогодишно компромисно за всеки и за всичко решение да приключи. Ще се докаже, че за пореден път аз съм прав, въпреки мощната атака, която имаше от много страни.

 

Благодаря на всички клубове, които се отзоваха на така предизвиканата от нас среща, на която ние, събранието на клубовете, можеше да вземем много добро решение, а не то да бъде плод на административни грешки, допуснати от Българската федерация по баскетбол, за които ние по време на провеждането на заседанието не знаехме.

 

Благодаря на всички клубове в лицето на Варна, Бургас. Много благодаря на убедителната позиция на Христо от Ямбол, защото той толкова убедително говори и обясни каква е грешката и кой е виновен, че нищо друго, освен всички да го подкрепим, нямаше нужда. На Стара Загора, които също имаха своя позиция – доста нестандартна, но доста честна. Тяхната позиция беше, че Данчо Минчев неправомерно е помогнал на Левски да победи Балкан и серията да започне от 2:0 за Балкан. До събота това беше постижимо. Сега в понеделник в 20:00 часа мога да ви кажа, че няма как да стане, защото единственият виновник за случая е Българската федерация по баскетбол. Няма да персонализирам, те много добре знаят кои са. Аз не знам кой е допуснал тези огромни грешки. Където има човешки, фактор има и грешки.

 

Събраха се клубовете и шест бяха за това в името на баскетбола да продължи. Два клуба не знам защо не се явиха. Най-странно ми беше, че не се яви доста изпълнителният до ден днешен в събраният Балкан Ботевград, който е заинтересована страна и има доста представители. Това е клубът с четирима директори. Понякога, като присъства и г-н Гавалюгов, стават пет, понякога и г-н Видич – стават шест. Вероятно ангажирани много в събота с гостуването си на Евролигата. Но Гавалюгов човекът е кмет, да не го тормозят за такива глупости. Не знам защо никой не се яви.

 

За сметка на това против да се решат на терена нещата бяха два клуба. Единият беше Рилски спортист, а позицията на Плевен беше следната – Богдан Петков твърдеше, че е разговарял с доста авторитетни адвокати, които са му казали, че ФИБА нещо еди-какво си. Днес този мит рухна. Явно тези адвокати не са били от ФИБА, защото на нас ФИБА адвокатите днес ни направиха отговор, който е убедително печеливш за Левски. Явно адвокатите, с които се е съветвал Богдан Петков, не са били точно тези от ФИБА. Може би той понеже работи и във футбола е доста активен, може би става въпрос за УЕФА, не знам. Богдан каза, че е говорил с адвокати и те са му казали, че единственият, който може да реши казусът е ФИБА, а ние от днес имаме официален документ, който никой още не го е виждал в България, само двама души са, в който ФИБА точно и ясно отговаря. Този документ е много тежък за Българската федерация по баскетбол.

 

Единственото, което може да последва е да бъде анулирано безумното решение, което е взето. Вече трети ден не можем да разберем кой е взел решението – Сандра ли, Нора ли, Глушков ли – без значение. Тримата ли заедно са взели... За съжаление за решения, които трябва да се взимат по такъв тежък казус, трябва най-вече да се четат документите на българската федерация и на международната федерация. И тъй като българската федерация е член на международната, е недопустимо да има несъответствия по дадени казуси и изисквания, които има международната федерация. Но където има хора, има и човешка грешка, при всички случаи неумишлена.

 

Аз само искам да кажа, че за пореден път се доказа, че не Тити командва българския баскетбол. Тити евентуално ще управлява, няма да командва, българския баскетбол. На следващото Общо събрание на БФБ силно се надявам, че ще бъда избран от клубовете. Доказах, че единствен мога да се боря за правдата. Досега се борих за правдата на моя клуб, а обещавам, че оттук нататък ще се боря за правдата на всеки клуб в България – от 150 клуба от деца, подрастващи, през мъже и жени. Доказателство за моята правда е моята битка за моя отбор. Точно така ще се боря и за целия български баскетбол. Надявам се в някаква битка, в добрия смисъл на думата, срещу себе си да имам най-добрия опонент, който да предизвика всичко възможно да дам най-добрите страни на моите качества. Когато спечелиш в реална конкуренция, това задължава още повече.

 

Днес отидохме в 16:50 във федерацията, никой не е задължен да ни чака, но в този час във федерацията нямаше никого. Поради тази причина не сме подали жалбата. Сега вече може да се уповаваме на срока, който изтича на 2 юни. Водещо за мен ще бъде само едно – желанието на моите състезатели, които бяха по безобразен начин предадени от институцията, наречена Българска федерация баскетбол. И по-конкретно – предадени са петима сигурни национали, без да спекулираме оттук нататък кой ще бъде национал и кой не, да са живи и здрави, помощник-треньор на националния отбор, потенциални още двама национали и един юношески. С тях бе постъпено по начин, по който най-нормално е те да се чувстват много обидени. Аз казах, че оттук нататък до края на серията ще следвам единствено техните желания.

 

Ще давам моите мнения на опитен човек, имам претенциите, че съм най-опитният действащ, свързан с клуб. Най-опитен в българския баскетбол е г-н Христо Христов с толкова години, около 30 във федерацията. Аз съм най-опитният в НБЛ. През 1998 г. започнах като треньор, ако добавим и няколко години преди това като президент на Славия и член на Управителния съвет, има количествено натрупване. Дали е качествено, говорят резултатите. Няма да ги броя повече, защото това води до раздразнение на околните. Искам само да потвърдя за последен път – сборът на годините на всички девет треньори в НБЛ, които са работили като такива, е по-малък от моите работени години. Сборът от моите успехи е два пъти повече от на всички. Може да звучи нескромно, но когато фактите говорят, Боговете мълчат. Това е нещо, което много ги дразни всички. Те помислиха, че този път Тити е стъпил на счупената плочка. Да, аз и Веско Веселинов носим вина за проявеното нехайство, оказа се обаче, че нехайството е за други.

 

В навечерието сме на много голям празник за България и искам да спра с негативните изречения дотук. Поздравявам целия български народ и български баскетбол с един от най-светлите празници в нашата история – 24 май. Левски може да бъде победен само и единствено на терена и може да се случи още в мач №4, ако не може – тогава в мач №5. На коя дата ще се играе този мач, зависи от решението, което утре ще вземе отборът.

 

В 10:00 часа целият отбор ще посети Могилката, където е създаден футболен клуб Левски. След това на гребена на емоцията от това да присъстваме на 108-ата годишнина от създаването на футболния Левски, ще останем някъде там и на чаша бира, аз не пия бира, а фрапе, да вземем решение кога да входираме жалбата. Има още възможност това да стане утре, за да може на 25, когато има жалба на Балкан, паралелно с нея да се гледат двете. Това е може би най-коректното. Понеже Левски е коректен, вероятно ще бъде така. Понеже обаче БФБ е много некоректна към нас, трябва да решим как да реагираме. Започвам все повече да се замислям, че на тяхната некоректност трябва да отговорим с коректност, но не мога да го потвърдя сега. Ако утре на обяд имам решение, веднага по електронен път, вече е модерно. В 21 век се говори за електронен път. Не можах на базата на това, че посетих офиса на БФБ в 16:50, да подам жалбата в хартиен формат. Тя е 38 страници.

 

Мога да кажа само, че съм възхитен от адвоката, който защитава Левски и от неговия професионализъм, както и от това, което той успя да направи. На 11-ия час беше открил съдбовната грешка за Българската федерация по баскетбол, въпреки че имаше още 4-5 обемисти дела. Но това е предизвикателство и благодарност, защото той е голям фен на Левски. Благодаря му, защото беше неделя. До голяма степен това пак е съдбата. Тя помага на тези, които са честни."

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: НБЛ - мъже, Левски, Тити Папазов, БФБ
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи