Нищо лично, Ботевград, просто бизнес


Нищо лично, Ботевград, просто бизнес
(сн. balkan-basket.com)
20-07-2022 13:32 | Райко Стоянов | BGbasket.com

След като стана ясно, че Небойша Видич няма да остане начело на Балкан, получихме коментар по темата от Райко Стоянов* - вече редовен автор на коментари, свързани с клуба. Ето неговия прочит на ситуацията без редакторска намеса:

 

Българският баскетболен шампион Балкан остана без треньор! Това се разбра във вторник, когато от руския Автодор (Саратов) оповестиха назначаването на досегашния предводител на тима от софийска област. Новината за раздялата с превърналия се в емблема за отбора наставник Небойша Видич дойде не много след други две такива за напускащи ботевградския Балкан единици от победния състав. В последната близо седмица в посока чужбина преминаха водещи състезатели на „зелено-белите“ като Амад Рори, преминал в сръбския Мега Баскет, и Дерик Маркс, който ще облече екипа на италианския Бенедето.

 

А дали отливът в посока извън отбора ще спре до тук? Само месец и малко след спечелването на шестата в историята си титла, Балкан загуби изключително много от себе си. Ако това да се разделиш с няколко класни и водещи баскетболисти би било тежко, но все пак поправимо, раздялата с главния ти елемент в триумфалния пъзел – старши треньора, е фатално. Не за клуба като цяло, не за бъдещите амбиции, а за изграденото вече лице и стил на игра, които имаше отборът под ръководството на емоционалния сърбин. Със сигурност, който и да застане на неговия пост, ще бъде различно – като игра, като поведение около игрището и усещане за треньорско присъствие до терена и в съблекалните.

 

В материала ми в дните след спечелването на шампионската титла, озаглавен „Трудното за Балкан свърши, сега идва по-трудното“, точно това имах предвид, че да стигнеш до златните медали в НБЛ е сложно, но да надградиш или поне запазиш състава си е сякаш още по-трудно. В българската реалност със сигурност, а и в света като цяло. Защото, предимно, или само, в приказките може да станеш шампион, след това да затвърдиш титлата с нова, да спечелиш и някой друг трофей на домашна или международна сцена, а любимите ти треньор и играчи да са постоянно в отбора и да им се радваш. Още тогава ми идваше да сложа заглавието „По-трудното свърши, сега идва невъзможното“, но, както се казва, надеждата умираше последна.

 

Очакваната, но крайно нежелана, раздяла с част от шампионския състав вече се случва. Щеше да е красиво Видич и поне по-голямата част от прекрасния колектив под негово ръководство на паркета да продължат с победите из България и Европа. Много хубава морална постъпка за пример щеше да бъде това сърбинът и звездите на Балкан да искат да доразвият успеха си с Балкан, да се отблагодарят на толкова обичащите ги фенове като продължат да играят в Ботевград и опитат да стигнат нови върхови постижения. Ние обаче сме в реалния свят, не в моралния, не в приказния. Нищо, че за привържениците на Балкан изживяното наскоро бе като в приказка.

 

Никой, за нищо не може и не трябва да съди дадени състезатели или треньори, че искат да се развиват на по-перспективно място, може би не в толкова баскетболни градове, какъвто несъмнено е Ботевград, но при още по-добри материални и финансови условия. Такива са животът и стандартът. Докато в България те не се подобрят към по-добро спортно, социално, здравно, бизнес и всякакво друго естество, всеки с по-висок потенциал човек, в случая спортист и спортен специалист, крайно лесно ще си заминава. Това е ясно и в момента е реалността. Живеем в такива времена и макар спортът да е нещо уникално, той е част от тях. За съжаление, привържениците изживяват тези неща най-тежко, защото за не много дълго време сърцата и мислите им биват превзети от тези играчи и треньори, донесли им страхотни мигове на радост. Феновете обаче приемат случващото се, нямат избор. Нищо лично, просто бизнес.

 

*Райко Стоянов е завършил педагогика на обучението по физическо възпитание, след това магистърска програма по спортна журналистика. Преди време е работил като журналист, а в момента е в сферата на предлагането на спортни услуги, като поддържа и две фейсбук страници със спортна насоченост.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Балкан
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи