Ивайло Ресиловски на 50: Баскетболът е на първо място в моя живот


Ивайло Ресиловски на 50: Баскетболът е на първо място в моя живот
(сн. НБЛ)
01-12-2022 12:39 | Мария Маринова

Председателят на Съдийската комисия към Българската федерация по баскетбол Ивайло Ресиловски празнува днес 50-годишен юбилей. Навръх празника си той даде интервю за BGbasket.com, в което говори за постигнатото до момента, предизвикателствата на съдийството и целите за бъдещето. Ето какво сподели той:

 

- Как се чувствате на 50, правите ли си някаква равносметка?

 

- Чувствам се много добре, няма разлика с преди пет години например. Равносметка съм си направил и не съжалявам за нищо до момента. Надявам се в следващите 50 години да свършим още много работа?

 

- Какво Ви даде баскетболът и има ли нещо, което е взел?

 

- Баскетболът е бил на първо място в моя живот досега и се надявам, че така ще продължи. Почти нищо не ми е взел. Съвместявал съм няколко дейности, но приоритет винаги ми е бил той.

 

- Защо се насочихте баскетбола и конкретно към съдийството?

 

- Аз играех баскетбол на професионално ниво до 22 години. Единственият и най-добър шанс да бъдеш близо до играта е да си съдия или да станеш секретар например. Станаха много лесно нещата с желание, а когато имаш такова, всичко се случва.

 

 

- Кой е най-незабравимият ви баскетболен момент?

 

- Те са много. Всяка среща е предизвикателство за всеки един съдия, но естествено финалните срещи на най-високо ниво са най-отговорни. Там трябва да имаш добро представяне, защото освен себе си, представяш и цялата съдийска гилдия в България.

 

- Измина една година, откакто застанахте начело на Съдийската комисия. Каква е оценката Ви - от какво сте доволен и какво още искате да постигнете?

 

- Доволен съм. Страшно много работа има да се свърши, понеже от този сезон се увеличиха много срещите в България. Има един отбор повече в НБЛ, в ББЛ А и Б група има първенства, има много състезания при подрастващите, които трябва да се обслужват. Ние не крием, че имаме затруднения с обслужването на някои срещи, защото имаме страшно много съдии, които още са в процес на обучение и може би им трябва 1-2 години. Ще го изтърпим. Но все пак покриваме всичко от календара.

 

 

 

- Споменахме младите съдии, какъв съвет бихте им дали?

 

- Първото нещо е да имат желание, това е най-важното нещо, и да не спират да учат и да се усъвършенстват. Трябва много да четат и да имат много практика, както и да бъдат на активната страна в диалога – да се интересуват, да питат. Само така ще могат да израстват и да вървят нагоре. Ние правим срещи всеки вторник, като на всяка участват по 50-60 съдии минимум – както млади, така и по-опитни. Разглеждаме клипове, ситуации, обучаваме се, така че това нещо е много полезно за тях. Тази година имаме желание да подновим и съвместната работа с треньори на всички нива със запознаване на основни съдийски баскетболни правила. Смятам, че ще е полезно за тях. Някои съдии, ако имат желание да участват и в треньорски семинари, ще е от полза и за нас. Това са целите. Може би още следващата година по 2-3 пъти през сезона ще започнем да правим такива срещи.

 

 

 

- Подценявани ли са българските съдии у нас?

 

- Мисля, че българските съдии са много добре подготвени на много високо европейско ниво. Говоря като знания и показване на терена. Далеч съм от мисълта, че не се правят грешки. Всеки допуска такива, но българските съдии са на много високо ниво. Трябва на всеки да се даде шанс. Най-важното за всеки, особено за младите, е да покаже постоянство в изявите си. Тогава той ще може да върви напред и да се развива. Важното за нас всяко следващо представяне на един съдия да бъде по-добро от предишното, а не един път да е на върха, а следващата му среща да е надолу. Успеем ли да го направим, този съдия минава в горната категория, където може да се разчита на него. Това е важно за нас и работим в тази посока.

 

- Какво си пожелавате за празника в личен и професионален план?

 

- Пожелавам си здраве, както за мен, така и за всички, свързани с баскетбола. Пожелавам им много успех и весели Коледни и Новогодишни празници, защото наближават. Нека всеки да се развива и да върви нагоре.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Съдийска комисия, Ивайло Ресиловски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи