Александър Гавалюгов: В Европа на тази възраст се играе много по-интензивно и по-физически


Александър Гавалюгов: В Европа на тази възраст се играе много по-интензивно и по-физически
(сн. euroleaguebasketball.net)
09-03-2023 16:01 | BGbasket.com

Баскетболистът от школата на Балкан Александър Гавалюгов остави добри впечатления с изявите си на квалификационния турнир от Младежката Евролига (Next Generation) в Задар. Той игра в сборен тим с още талантливи играчи от Европа, с които завършиха на третото място.

 

Представих се добре, но мисля, че за моите възможности можеше още малко по-добре в последните два мача. Чисто физически обаче не издържах. В Европа на тази възраст се играе много по-интензивно и по-физически, а аз не съм свикнал на такъв интензитет в България. В последните два мача бях по-изморен и затова не успях да ги изиграя, както първите два“, заяви 17-годишният гард в интервю за Канал Ботевград.

 

„Бях най-нисък и може би най-слаб физически от 90% от играчите в турнира, но това е проблем на всички български момчета. Тук не работим толкова много за физика, а в Европа това е най-големият приоритет – физика и интензитет. Направих съпоставка между нивото тук и там, като виждам притеснително голяма разлика в интензитета. Чисто баскетболно като индивидуалност и като игра с най-добрите български момчета тук и тези там, няма нищо много по-специално там. Има обаче огромна разлика във физиката, най-много трябва да наблегнем на нея. Трябва много работа, да играем много по-бързо, по-освободено, по-физически да влизаме в контакти. Така мисля, че ще наваксаме тази разлика, която имаме с най-силните европейски държави“, добави Гавалюгов.

 

Той обясни и как е избран да участва в надпреварата:В отбора бяхме 12 момчета, които са събрани от половината свят и отидохме там да играем, да се забавляваме и да покажем какво можем. Нито сме се познавали кой знае колко, нито сме имали някаква двойна игра или цели. Бяхме селектирани, защото според мениджърите там, заслужаваме да сме на този турнир, но просто нашите клубни отбори или академии не са толкова добри, за да играят на този форум.“

 

Единствената загуба на отбора на българина бе от състава на Барселона, който впоследствие спечели първото място и се класира за финалите на Младежката Евролига.

 

Ние водехме с 15 точки срещу Барселона, но ни обърнаха. Поведохме им, защото в началото ни играеха лична защита и на нас ни тръгнаха стрелбите. Вкарахме 27 точки през първата част и до почивката вкарвахме почти всяка стрелба, аз лично нямах изпусната през първото полувреме“, разказа Гавалюгов.

 

„След това обаче започнаха да ме пазят по-здраво, сложиха още един човек, а като ставаше изолация да играя 1 на 1, веднага идваха да помагат. Хванаха зонова преса на цяло игрище плюс такава на половин и ние като не се познаваме, нямаме никакви комбинации и системи, тотално си изгубихме играта. Оттам имат трима много талантливи играчи, които са в топ 10 на талантите в Европа, като започнаха да им влизат тройките и с тяхната много добра отборна защита и доброто нападение през второто полувреме успяха да ни победят“, добави още баскетболистът.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Гавалюгов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи