Жаклин Златанова: Тепърва ще видим израстване в състезателките и отборите в женското първенство


Жаклин Златанова: Тепърва ще видим израстване в състезателките и отборите в женското първенство
(сн. БФБ)
15-03-2023 15:12 | Деляна Кадиева

На церемония на БФБ в София бе наградена най-добрата баскетболист в България за 2021 г. Жаклин Златанова от отбора на Берое Стара Загора. Пред BGbasket.com тя сподели какво е чувството да получи този приз, какво я е накарало да се върне да играе след раждането на второто си дете и как вижда развитието на женския баскетбол в страната:

 

"Не мога да кажа, че наградата беше очаквана, когато я спечелих, защото последните години ролята в отбора ми е да бъда спомагателен играч. Има млади, които трябва да се развиват, има състезателки, които са в по-добра форма, така че призът със сигурност не беше очаквана. Целият отбор се постарахме много през 2019 г., защото беше годината на требъла и с помощта на състава и треньора, нещата ни се получиха добре.

 

Главна вина, за да продължа да се занимавам с баскетбол професионално и да се върна 4 месеца, след като родих, имат Таня Гатева, Иван Николов и Иван Ангелов. В момента, в който те разбраха, че съм бременна по средата на сезона, ми казаха, че когато реша съм добре дошла да се върна обратно в отбора и ще ме чакат. Не са ме пришпорвали, напротив, оставиха ме да преценя сама, нещата да се развият с по-бавно темпо и сама да реша. Определено благодарение на тях се върнах да играя. Ако бях в друг тим, определено нямаше да се върна. В Стара Загора се чувствам много добре, отнасят се чудесно с мен, така че не се поколебах, когато ми се даде възможността да играя отново.

 

Мисля, че нивото е започнало да се повишава и тепърва ще върви нагоре. Виждаме, че отдолу идват млади момичета, които имат желание да се занимават с баскетбол и хъс за игра. Забелязва се малко разлика в поколенията, но според мен след някоя друга година вече няма да я има. Отборите ще се изравнят и съм сигурна, че ще има повече желаещи да участват в женското първенство. Оптимист съм за женския баскетбол. Тази криза, която я имаше в последните години, е започнала да се преодолява. Рилски показа на много по-скромни клубове, които се колебаеха дали да се занимават с женски баскетбол, дали да настояват за женски отбор, че няма нищо страшно. Напротив, основно е желанието и смятам, че оттук нататък нещата ще се подобряват и тепърва ще видим израстване в състезателките и отборите в женското първенство."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Берое Стара Загора, Жаклин Златанова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи