Легенда сред легенди


Легенда сред легенди
(сн. balkan-basket.com)
07-06-2023 11:27 | Райко Стоянов

Балкан защити титлата си в Националната баскетболна лига, а трофеят бе трети със "зелените" за капитана на тима Димитър Димитров. Именно постижението на баскетболиста е темата на поредния коментар на Райко Стоянов**, който той изпрати до BGbasket.com:

 

Да станеш шампион три пъти с един и същи клуб в рамките на пет години в днешните реалности на европейския и най-вече български баскетбол е нещо наистина уникално и трудно реализуемо. Да се наредиш до емблематични имена като Сашко Везенков, Венцислав Славов, Йордан Колев, Емил Йонов, Николай Пеев, Никола Фампарски, Васил Бръснашки и Герасим Герасимов, на емблематичен клуб като Балкан, е огромно постижение.

 

 

Тези легенди имат по три шампионски трофея с хегемона от края на 80-те години на миналия век. Да си лоялен на един и същи български отбор е все по-голяма рядкост. При всичките ежегодни преразглеждания на бюджети на клубовете у нас, преминавайки през период на пандемия, покрай промените в личния живот на състезателите в активната възраст от живота им, с лесното мигриране из баскетболна Европа и т.н. и т.н.

 

Е, за настоящия капитан на шампиона Балкан - Димитър Димитров, това се оказа реалност. Той вече остави сериозна следа в историята на 76-годишния клуб. Ще бъде не само в статистиките за трикратни шампиони на България, както и в частност тази на „зелено-белия“ тим, а ще влезе в песните на поклонниците на тима, ще присъства на не една и две страници от ненаписаните още книги за Балкан и ще бъде пример за цел на малките деца с баскетболна топка в ръка.

 

 

И когато едновременно с това си добър човек, скромен по натура и професионалист в работата си, това те прави още по-рядко срещана личност в дни на сбъркана представа за идоли и лица за подражание от страна на сегашните млади поколения. За да е трикратен първенец, Митко със сигурност е благодарен и на хората в отбора в тези няколко сезона. Не само е казвал, че благодарение на тях и феновете е това, което е, а и си личи, че го осъзнава.

 

Към неговото и на споменатите по-горе легенди на Балкан достижение се доближиха през тази година и други сегашни играчи на ботевградчани и ще бъде интересно да видим дали скоро членовете на "клуб трикратен шампион с Балкан" ще се увеличат. А дали клубът от софийска област ще се сдобие с първия си четирикратен шампион още идния сезон, ще разберем сравнително скоро.

 

 

Каквото и да стане обаче и където и да бъде Митко, както галено го наричат феновете на Балкан, през следващия сезон, той вече се превърна в легенда за града и клуба. За почти всеки човек от Ботевград Балкан значи страшно много. Клубът за тях е като приказка, която те четат всеки ден, на себе си и на децата си, затова и традициите на този клуб се предават вече няколко поколения. И е страхотно, че един от главните герои в нея е вече и Димитър Димитров. Не само заради спечелените с много труд и себеотдаване медали и купи, а защото е хубавият пример в спорта – като атлет и като човек.

 

Балкан с Димитър Димитров в състава си:


2018-2019: Шампион
2019-2020*: Сезонът е прекратен заради пандемията в момент, когато Балкан е лидер
2020-2021*: 4-то място
2021-2022*: Шампион
2022-2023*: Шампион

*Димитров е капитан на отбора

 

Вижте още: "Посоки"

 

**Райко Стоянов е завършил педагогика на обучението по физическо възпитание, след това магистърска програма по спортна журналистика. Преди време е работил като журналист, а в момента е в сферата на предлагането на спортни услуги, като поддържа и две фейсбук страници със спортна насоченост.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, Димитър Димитров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи