Китай и Филипините ще се борят за титлата на Азия (видео)


Китай и Филипините ще се борят за титлата на Азия (видео)
(сн.fiba.com)
03-10-2015 09:29

Финалът за титлата на Азия ще бъде между домакините от Китай и Филипините, а победителят ще спечели последната виза за директно участие на Олимпиадата в Рио през 2016 година. Това стана факт, след като китайците отстраниха настоящия шампион Иран на полуфинал  със 70-57 и останаха без нито една загуба от всички си осем мача до момента.

 

Домакините започнаха силно двубоя и още в началото поведоха с 21-12. През втория период иранците намалиха до 3 при 20-23, но до почивката Китай имаше двуцифрена преднина. Разликата се вдигна още повече през второто полувреме, а Иран намали за кратко само до 8, но силите им не стигнаха за нещо повече и домакините се поздравиха с убедителен успех.

 

Звездата на Китай и бивш играч на НБА Ий Дзянлян отбеляза 13 точки за успеха, Жоу имаше 12, а 10 добави Динг.

 

За Иран над всички бе Хадади с дабъл-дабъл от 16 точки и 11 борби.

 

Във втория полуфинал, сребърните медалисти от ФИБА Азия 2013 Филипините победиха трудно Япония с 81-70 и си осигуриха място в битката за медалите.

 

Двубоят започна доста оспорвано като през първия период двата отбора си размениха водачеството на няколко пъти. Япония направи серия от 6-0 в началото на втория период и излезе за първи път с по-голям аванс при 23-16. До почивката обаче Блаче не позволи на своя тим да отстъпва и след 20 минути резултатът отново бе изравнен. След подновяване на играта Филипините за първи път поведоха с 9 точки, но Япония бързо стопи изоставането си и след третата част таблото отново сочеше равен 54-54. Всичко се реши в последната част, когато Филипините показаха по-стабилна игра и запазиха водачеството си до края на двубоя, за да спечелят. 

 

Андрей Блаче бе над всички за победата с 22 точки и 13 борби. Уилиям реализира 20, а 18 отбеляза Хонтиверос. За Япония Хиеджима наниза 28, а Такеучи завърши с 18.

 

Япония и Иран, както и сребърният медалист ще участват на Квалификациите за Олимпиадата догодина през месец юли. Този, който спечели титлата на Азия ще се класира директно за Рио 2016, а до момента за олимпийския турнир догодина сигурни участници са Нигерия, САЩ, Венецуела, Аржентина, Бразилия, Литва, Испания и Австралия.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Азия 2015, Китай, Филипините, Иран, Япония
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи