Шумен изстрада победата срещу Академик


Шумен изстрада победата срещу Академик
(сн. НБЛ)
10-04-2024 20:20 | BGbasket.com

Шумен се върна на победния път във Втората шестица от Sesame НБЛ и увеличи шансовете си за участие в плейофите. Баскетболистите на Янко Янков надвиха Академик Пловдив с 88:80 в мач от 29-ия кръг. Драмата не липсваше през целия двубой, но в последните минути „жълто-зелените“ наклониха везните в своя полза и нанесоха втора поредна загуба на пловдивския отбор, който се отдалечи от следващата фаза на шампионата.

 

От групата на шуменския тим липсваше Улфирд Ликей. Освен това Карим Мане не довърши мача, тъй като получи неспортсменско и техническо нарушение. От своя страна на линия за пловдивчани не бе Джъстин МакКол, но в игра след дълго отсъствие се завърна Джералд Лидел.

 

"Жълто-зелените" заемат осмата позиция в подреждането с 12 успеха и 17 поражения, докато играчите на Йордан Янков са десети с 10 победи и 19 поражения. На 13 април (събота) Шумен ще посрещне Левски, а Академик ще приеме Ямбол

 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от SESAME NBL Bulgaria (@nbl_bulgaria)

 

 

Двата отбора рядко взимаха надмощие в началото на мача. Дейвид Ролинс, Карим Мане и Джъстин Кохахда се постараха за силното нападение на домакините, а от другата страна главно разчитаха Томислав Минков, Филип Хенри и Ренел Къмингс. Това обаче не спря „жълто-зелените“ да се отскубнат с точка актив след 10 минути игра.

 

 

 

Тенденцията не се промени и за начало на втората част. Обичайните заподозрени от първия период блеснаха в атака и през следващия. Историята обаче се повтори, когато реализаторските качества на Ролинс влязоха в действие и по този начин шуменският тим да се прибере на голямата почивка при 47:45 в своя полза.

 

 

При подновяването на играта домакините започнаха да мечтаят за двуцифрена разлика, като усилията на Емилиян Грудов, Мане и Ролинс дадоха резултат. Точните стрелби на Джералд Лидел, Йоанис Кикрилис, Николай Маринов Минков позволиха на пловдивчани да си стъпят на краката, както и да се докопат до обрата, но Кохайда имаше последната дума в края на предпоследния период и направи така, че „жълто-зелените“ да се радва на точка аванс.

 

 

 

Драмата се превърна във водещ факто и в началото на финалната десетка. Филип Хенри и Кикрилис помогнаха на Академик да се радват на крехък аванс, след което Грудов и Ролинс поставиха равенството на таблото. Постепенно Грудов и Кохайда отвърнаха подобаващо, извеждайки шуменския тим с 6 точки напред при по-малко от 2 минути до края и оттам връщане нямаше.

 

 

 

Дейвид Ролинс нямаше спиране за победителите, отчитайки се с 32 точки и 7 борби. Карим Мане завърши с 22 и 5 овладени под дват ринг топки, Емилиян Грудов записа 17 и 6 овладени под двата коша топки. Джъстин Кохайда се отличи с 14 точки и впечтляващите 24 борби. 

 

Николай Маринов (6 борби) и Йоанис Кикрилис (7 овладени под двата ринга топки) отвърнаха с по 17 точки за Академик. Томислав Минков приключи с 13 и 11 овладени под двата коша топки. Джерълд Лидел (10 борби) и Ренел Къмингс (5 асистенции) нанизаха по 11 точки. 

 


 

ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ШУМЕН - АКАДЕМИК ПЛОВДИВ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Академик Пловдив, Шумен, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи