Ясни са 3 от полуфиналистите при момчетата до 14 години


Ясни са 3 от полуфиналистите при момчетата до 14 години
Тимът на Овергаз убедителен до момента
02-07-2008 07:35

Отборите на Черно море, Лукойл Академик и Овергаз си осигуриха и на теория класирането на полуфинал, след разгромни победи в четвъртия ден на финалите за момчета до 14 г. в Русе. В пряк двубой утре между домакините от Дунав 2007 и тима на Тигър Ямбол пък ще се реши битката за последната квота за полуфиналите.
 
В група А вече е ясно кои отбори ще се класират на полуфиналите, кои ще играят за местата от 5-о до 8-о и кои ще си стегнат багажа още след първата фаза. Остава да се реши окончателното подреждане в групата, което на практика също е ясно преди последния кръг от първата фаза.
 
Твърдо първи в групата и без шанс да бъде изместен от върха е отборът на Черно море E-on (14), който е с 4 победи от 4 мача. Четвъртият успех дойде с цели 51 точки разлика срещу иначе симпатичния и много сърцато играещ тим на Доростол (14) - 96-45. Двубоят между старите познайници от Регион Добруджа започна изненадващо равностойно, като силистренци на два пъти повеждаха в резултата - в първите минути със 7-4, а после дори само минута преди края на първата четвърт - 17-15. Разбира се, след като поведе малко по-късно, варнеският тим не допусна по-нататъшно подценване и в останалите три четвърти от мача само трупаше преднина. Дори всичката борбеност и непримиримост на момчетата от Доростол нямаше как да ги спаси от разгрома срещу очевидно по-класния съперник, който отново напомни за амбициите си за титлата. За Черно море най-добри в мача бяха тежките крила Деян Денчев  - с 21 точки и 9 борби - и Мануел Поповски - съответно с 16 и 18.
 
На второто място в група А е "бетониран" Лукойл Академик (14), който спечели мача си от 4-ия кръг срещу Хебър (14) с още по-голяма разлика - 91-31. Тимът от Пазарджик обаче е без двамата си най-добри играчи - Спас Пещерлиев и Спас Димитров, чиито тежки контузии от вчерашния мач с Доростол ги вадят от игра до края на турнира. Беззъбият в тяхно отсъствие отбор на Хебър "развя белия флаг" твърде рано и до края на мача единственият въпрос бе колко ще е разликата (отговор - 60 т.). Много силен мач за Лукойл изигра снажният Георги Фунтаров - 18 точки, 13 борби, 2 асистенции и 2 "чадъра" само за 14 минути игра. Макар и само със 7 вкарани точки, гардът Максим Ванчев бе много полезен в защита и в градивен план при победата на своите, с 9 борби (всички в защита), 6 отнети топки, 1 блок и 7 асистенции.
 
С равни покзатели (по 2 победи и 2 загуби) на трето и четвърто място в група А са Доростол (14) и Хебър (14). Двата тима със сигурност ще играят за местата от 5-о до 8-о.
 
На последните две места в групата пък са отборите на Рилски спортист (1 победа и 3 загуби) и Тунджа Ямбол (0 победа и 4 загуби). Тимът от Самоков ще си тръгне преждевременно от финалния турнир, но с утешението, че все пак спечели един мач в Русе - именно срещу Тунджа Ямбол в четвъртия ден, с 59-54. Голямата разлика от предните три дни е че момчетата на Боби Трифонов този път излязоха с повече самочувствие, а не с притеснението, което ги караше да грешат толкова много досега. В мача с ямболския тим от тяхна страна също имаше грешки, но имаше и много повече на брой добре организирани атаки. Така "Рилецо" поведе убедително, с 14 точки разлика след първата четвърт. Във втората дори се стигна до подценяване на ситуацията и намаляване на раликата, първо до 4 точки на 15-ата минута, а минута преди почивката - до само една. Така през третата част ямболския тим се окопити и изравни играта и резултата, а после дори поведе с 4 точки (39-43), преди гардът Александър Герин да върне много важна тройка (четвърта за него в срещата) за 42-43. Последната част също започна кош за кош, но постепенно момчетата на Рилски спортист наложиха волята си с добра защита и няколко успешни стрелби от средно разстояние за крайната победа с 5 точки разлика.
 
Тунджа Ямбол вероятно ще си тръгне без победа от Русе, след утрешния мач с Доростол. Трябва да се отбележи обаче, че всички момчета доведени в града край Дунава от треньора Валери Бъчваров, са поне с година по-малки от съперниците си (т.е. - р. 1994 г.), а повечето от тях и по-ниски на ръст. Така че тяхната върхова изява ще бъде през следващия сезон.

В другата група Б Овергаз (14) е убедително първи с 4 разгромни победи. В последния ден се очертават два преки двубоя - между домакините от Дунав 2007 и тима на Тигър Ямбол за заветното второ място, съответно класирането на полуфинал, и между Левски (14) и Балкан (14) - за продължаване в следващата фаза (за местата от 5-о до 8-о).
 
Балканци също можеха да се замесят в борбата за място на полуфинала, хващайки "последния влак за нея", но за втори пореден ден загубиха нещастно в равностоен мач срещу пряк съперник - в този случай Тигър Ямбол, с 64-63. Ботевградския тим поведе убедително през първото полувреме и поддържаше разлика от 9 точки през цялото второ, като дори в един момент поведе с 12. Ямболският тим обаче не се отказа да гони обрат и 4 минути преди края намали пасива си до 4 т. Резултатът бе изравнен при 63-63, 16 секунди преди края, с 10-ата тройка в мача на таланта Павлин Иванов, направил това феноменално завръщане (общо 34 точки и 11 борби), след като пропусна предишните два мача с травма на глезена, получена в първия ден. При оставащи 3 секунди на електронното табло Иван Тенев бе фаулиран и вкара единия от наказателните удари, за да донесе победата, а при нов фаул 0,3 сек. преди края Иванов съобразително пропусна умишлено и втория си изстрел от линията, за да "изяде" и тези десети от секундата и последната надежда на Балкан (14) за чудо.
 
Така ботевградчани остават с една победа, колкото вече има и отборът на Левски. На тези държавни финали "Сините" от София така и не реализираха големия си потенциал, но, след трите поредни загуба, поне най-после спечелиха мач. Убедителният и напълно заслужен успех дойде в софийското дерби срещу БУБА баскетбол (14), с резултат 82-67. Разликата можеше да бъде много по-голяма в полза на Левски, който водеше убедително през цялото първо полувреме. Възпитаниците на Иван Гогов обаче твърде рано решиха, че са си свършили работата и позволиха известно намаляване на раликата още в началото на второто, преди да се мобилизират и да поведат с цели 23 точки след третата част. Четвъртата пък напълно я "проспаха" и накрая спечелиха с 15 точки разлика, вместо да разгромят съперника си.
 
За момчетата от Левски обаче далеч по-важно е да се хвърлят на 100 % в мача с Балкан днес. За всеки от двата отбора загубата в него би означавала преждевременно (и не особено справедливо с оглед на показаната игра) отпадане от турнира и оставане извън осмицата, а победата - шансове дори за 5-ото място в крайното класиране.
 
В последния мач за деня загубата на непобедения до този момент домакин Дунав 2007 (14) от мачкащия наред "като валяк" Овергаз (14) бе прогнозиран и от нас още вчера, но никой не очакваше толкова голяма разлика в резултата - 46-114 в полза на софиянци. Агресиваната им защита тотално разби опитите на русенския тим да оранзира сносни атаки, а контраатаките на момчетата на Янко Янчев и Виктория Маринова бяха убийствени. Това особено се видя във втората четвърт, когато тимът на Овергаз често в рамките на секунди по няколко пъти отнемаше топката и бележеше, а този на Дунав 2007 трудно изнасяше топката дори от своята половина, в отсъствието на контузения плеймейкър на втората петица Теодор Друмев; припомняме отново - по правилник при 14-годишните през вторите 10 минути трявба да играят състезатели, които не са взели участие през първите 10.
 
През второто полувреме обаче и титулярният гард на русенци Светослав Петков имаше проблеми с пресата на противниковия тим, граничеща със забранената от правилника в тази възраст зонова защита. Треньорът на домакините Руслан Русев, виждайки че мачът отива на разгром за неговия тим, реши поне да направи малка демонстация за публиката в зала "Дунав" - инструктира своя център Анатоли Иванов (най-добър за Дунав 2007 с 13 точки и 5 борби в мача) да заиграе за няколко атаки като гард. Иванов, който е един от най-високите и категорично най-тежкият състезател на финалите в Русе, не само го направи, но още при първия си опит мина с дрибъл през цялата отбрана на Овергаз и отбеляза под коша, за да хвърли залата в бурни аплаузи. Той опита и два изстрела от тройката и при втория от тях не бе далеч от успеха.
 
За Овергаз (14) общо 6 играчи завършиха мача с двуцифрен точков и цели 8 - с двуцифрен коефициент на ефективност (водени от национала Александър Христов с коеф. 19).
 
В надпреварата за MVP на финалите се завърна след двудневното лечение на контузия споемнатият вече Павлин Иванов от Тигър Ямбол. Той повтори представянето си от първия ден и отново записа коефициент 34, като с тази средна стойност е далеч пред заемащите от 2-о до 10-о място в класацията, които имат между 22.3 и 15.3. Всички те обаче са играли в по 4 мача, а Иванов - само в 2, при това спечелени от неговия тим.
 
На второ място в класацията за най-полезен излезе талантът от Левски Алекс Симеонов, след 19 точки и 10 борби (коеф. 25) при победата над БУБА. Трети е Стефан Ангелов от отбора на Дунав 2007, а четвърти - Димитър Димитров от Лукойл Академик.

Група А
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ 
 
Група B
 
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
 
ВРЕМЕННИ КЛАСИРАНИЯ В ДВЕТЕ ГРУПИ


ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА МОМЧЕТА (14)
 
ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА МОМЧЕТА (14)

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи