Левски е на финал, въпреки непримиримостта на Ямбол


Левски е на финал, въпреки непримиримостта на Ямбол
Арън Харпър с 38 точки за победата (сн. Sportsimages.bg)
16-05-2012 19:19 | Иван Вълчанов

Отборите с нов страхотен мач, „сините” ще играят трети пореден финал НБЛ

 

Левски ще играе трети пореден финал в Националната баскетболна лига. „Сините” затвориха полуфиналната серия срещу Ямбол в пореден инфарктен мач между тези съперници. Победата дойде три секунди преди края с кош на Арън Харпър за 89-87, а с това резултатът в серията стана 3-1 победи. Подобно на останалите срещи от нея, и днешната бе изпълнена с обрати и най-важното – с качествен и интересен баскетбол. Така Левски ще срещне Лукойл Академик в трети пореден опит да прекрати хегемонията му в българския мъжки баскетбол, а Ямбол ще защитава бронзовите си медали срещу Евроинс Черно море. Единствено суперлативи пък заслужават баскетболистите на Иван Чолаков, които показаха сърцата игра и дух за победа срещу далеч по-класния си съперник и успяха да победят всеки един от противниците си в първенството.

 

Първите пет минути на срещата бяха много равностойни и през тях водачеството бе сменено няколко пъти, а отборите направиха заявка за пореден интересен сблъсък помежду си. Домакините успяха да се откъснат най-много на 5 точки от съперника си, но „сините” бързо успяха да стопят тази разлика, а в самия край на първите 10 минути поведоха с точка за 18-17.

 

Серия от 5-0 в първите минути на втората десетка увеличи разликата на гостите, но ямболии така и не им позволиха да се откъснат повече. След силна игра на баскетболистите на Иван Чолаков до средата на частта резултатът бе изравнен при 29-29. Много силни минути за „сините” и серия от 9-0 им дадоха най-голямото предимство в мача до момента при 42-33. До почивката обаче Ямбол намали дефицита си само на 5 точки за 39-44.

 

Разликата в полза на Левски се запази в началото на второто полувреме, а през тези минути Хрисимир Димитров бе много силен за гостите. Добрата игра на отбора направи аванса му 7 точки и точно когато изглеждаше, че домакините се пречупват, Станислав Говедаров ги поведе и те изравниха при 56-56. Хриси Димитров продължи да наказва съперника, но все пак разликата бе минимална след 30 минути игра – 67-65 в полза на Левски.

 

Лошата новина за Иван Чолаков бе, че Мартин Дурчев извърши четвъртото си лично нарушение още в първите секунди на последната част, а още в следващата атака това стори и Станислав Говедаров. Междувременно и Джон Офоегбу „висеше” с нарушения и това не вещаеше добри минути за ямболии. Левски поведе с 6 точки, но окрилени от подкрепата на феновете, домакините изравниха отново при 78-78, а времето до края бе точно 4 минути. Последва безспирна размяна на кошове, а с това и на водачеството, а с изтичането на времето напрежението растеше. С навлизането в последната минута на срещата Ямбол водеше с точка, но с кош и фаул на Арън Харпър изведоха Левски напред при 87-85, а оставащото време беше 20 секунди. При 10 до края Джон Офоегбу застана на наказателната линия и изравни резултата при 87-87, а Тити Папазов взе последния тайм-аут в мача. В атаката на Левски Арън Харпър проби и вкара 3 секунди преди края, а с това и мачът приключи.

 

Харпър изигра феноменален мач за победителите и завърши с 38 точки. Чавдар Костов се включи добре с 14, а по 11 добавиха Маркъс Хол и Хрисимир Димитров.

 

За ямболии Мартин Дурчев наниза 29 точки, а Станислав Говедаров завърши с 25. Отново стабилен под коша бе Джон Офоегбу, който регистрира дабъл дабъл от 18 точки и 13 борби.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЯМБОЛ - ЛЕВСКИ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2011/2012

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2011/12

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2011/12


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи