Почетоха две легенди на женския ни баскетбол за 80-годишен юбилей


Почетоха две легенди на женския ни баскетбол за 80-годишен юбилей
Дора Дамянова-Кузова
19-07-2012 16:59

Мачовете на младежките национали дадоха възможност това да стане пред доста хора


Макар понастоящем женският ни баскетбол да не е на особено добро ниво, то в миналото това далеч не е било така. Преди мачовете на младежите (20) срещу Австрия в понеделник и вчера срещу Белгия бяха почетени две от легендите на този спорт. Става въпрос за Дора Дамянова-Кузова и Кръстина Гьошева, които пред феновете в зала "Универсиада" бяха поздравени за своя 80-годишен юбилей.


Дамянова-Кузова играе в националния отбор 14 години и става Европейски шампион през 1958. На следващата година тя е част от легендарният тим на Славия, който пък печели Купата на Европейските шампион с невероятната Ваня Войнова в състава си. Същата година нашите националки стигат до финал на Световно първенство, но губят от СССР. През 1963 година Дамянова-Кузова отново е част от отбора на Славия, който става шампион на Европа.


Кръстина Гьошева пък също има не малко успехи с националния отбор. Тя е част от отбора станал Европейски шампион през 1958 година и втори на Световното през 1959. През 1960 година тимът ни става втори в Европана шампионата в София, а на Универсиадата следващата година пък заема първото място.

 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи