Украйна се отказа от домакинство на Евробаскет 2015


Украйна се отказа от домакинство на Евробаскет 2015
19-03-2014 21:26

Днес Украйна се оттегли от домакинството на Европейското първенство догодина. Причините са критичната политическа обстановка в страната, присъединяването на Крим към Русия и сериозни финансови проблеми.

 

Шефът на организационния комитет Маркиян Любковски каза „не мога да си представя подготовката за първенството в сегашните жестоки икономически и политически условия.”

 

Украйна бе избрана за домакин на първенството през декември 2011 година и щеше да се проведе в пет украински града.

 

Франция предложи да вземе домакинството на Евробаскет 2015. Сред другите държави, които се спрягат за желаещи да приемат шампионата, са Италия, Гърция, Полша, Чехия, Сърбия, Австрия, Хърватия и Германия.

 

Украйна пък се надява да приеме континенталния шампионат през 2017 година. „Би било честно да приемем турнира, след като сме започнали подготовката и изграждането на зали, които в противен случай биха останали незавършени”, каза Любковски.

 

Решението Украйна да откаже домакинството на Евробаскет дойде ден, след като руският президент Владимир Путин подписа документите за присъединяването на Крим към Русия. Това се случи след проведения референдум в неделя, резултатите от който бяха категорични в полза на присъединяването.

 

Любковски осъди „агресията на Русия към Украйна, която е причинила нестабилност и заплашва сигурността в югоизточните региони от Украйна.” Той обясни, че е невъзможно страната да подкрепя частните инвеститори, които изграждат залите в градовете, в които трябваше да се проведе първенството – Киев, Донецк, Одеса, Лвов и Днепропетровск.

 

Този уикенд ръководството на ФИБА Европа ще се събере и ще вземе първи решения за излизане от създадената ситуация.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Евробаскет 2015, Украйна, Крим, Русия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи