Тодор Стойков: Смешно е да имаш претенции, а да не си направил нищо


Тодор Стойков: Смешно е да имаш претенции, а да не си направил нищо
(сн. BGbasket.com)
25-08-2014 12:56 | 7 дни спорт

Бившият капитан на националния отбор по баскетбол Тодор Стойков даде своето мнение за представянето на националния отбор това лято. Рано-рано стана ясно, че нашите няма да играят на Евробаскет 2015, а за капак дойде и пиянският скандал, след който Павел Маринов, Александър Янев и Чавдар Костов бяха отстранени от отбора. Стойков говори и за възможността да се върне в баскетбола като ръководител:


- Как оценяваш представянето на отбора и можеше ли да е по-добро?

- Разбира се, иска ми се да е по-добро. За съжаление, действителността в българския баскетбол е такава. Причините са много, а националният отбор е съвкупност от много неща – ръководство, нивото на вътрешното първенство, манталитета на играчите. И затова в последните години националният отбор се свързва единствено със скандали.


- Наистина скандалите са много в годините, след като ти престана да бъдеш част от този отбор. Какъв е коментарът ти за последната случка с тримата изгонени играчи, които след това излязоха с писмо и нападнаха треньора Георги Младенов?

- Първо, искам да кажа, че говорих с тях след това и им казах, че не са прави. Не мога да ги оправдая за тази постъпка, когато става въпрос за националния отбор. Второ, щом от федерацията искат да бъдат принципни, трябва да накажат всички играчи, които са закъснели, а не само тези трима, а другите да ги скрият. Тримата са виновни, взето е решение да бъдат наказани и аз съм „за” това нещо. Но вечерта, когато те са хванати, е имало и други играчи. Може да е бил един, може да са били трима, но е имало и други. Има двоен аршин и това ще продължава.


- Това, че предишни случаи са били замазвани, не е ли накарало играчите да си мислят, че могат да правят, каквото си искат?

- Винаги е имало някакви забежки, но и винаги отборът е имал някакви шансове. Сега много рано ни свършиха шансовете. И преди сме излизали, но сме празнували победи. Сега обаче няма победи и няма какво да се празнува.


- Значи излизанията нямат общо с резултатите на отбора.

- Нямат. Да видим какво ще стане сега без тези играчи, ако това са били причините.


- Бил си съотборник и с тримата играчи. Правили ли са и друг път така?

- На клубно ниво е различно, защото има вътрешен правилник. Такива неща се случват и на клубно ниво, но проблемите се решават бързо. Изненадан съм, защото познавам и трите момчета.


- А това, че в клубовете си получават пари, а в националния отбор не, има ли общо с поведението им?

- Парите, които получават, имат значение само за това, че не оправдават качеството. За съжаление претенциите не на тези трима играчи специално, а и на много други, са големи и не отразяват това, което показват. Но това си е за тяхна сметка. Националният отбор е мястото, където трябва да покажеш какво можеш. Когато в националния отбор не можеш да направиш нищо, нормално е твоят клуб да се замисли дали заслужаваш парите, които искаш.


- Отборът е бил пред стачка за пари. Това ли е водещото, когато се играе за България?

- Ако има обещани пари, нормално е да си ги получат. Винаги е имало някакви символични суми, които са давани. Това никога не е водещо за националния отбор, но е принципен въпрос.


- Кои са хубавите неща в националния отбор? Може би играта на Александър Везенков.

- Да, но го убиваме и него с тези загуби. Когато един отбор печели, младите се развиват и трупат самочувствие. Той е безспорен талант, но загубите малко или много влияят и на него. Чакаме Везенков да прави чудеса, а по-големите не правят нищо За съжаление, няма хубави неща до този момент.


- В годините след твоето оттегляне от националния отбор, видя ли играч, който може да те замени като поведение на и извън терена?

- Трябва да се отбележи, че има поне още трима играчи, които можеше да са в този отбор, а сега с лека ръка гоним други трима. Давам пример – по какъв начин щяха да играят част от играчите, ако в тима бяха близнаците и Филип Виденов и дали другите щяха да си позволят да правят тези неща, които са правили?


- Да, но близнаците и Виденов сами са решили да не играят.

- И сега гоним други трима. Следващата година още някой ще се откаже и какво правим? А иначе не е правилно на по 25-26 години да се отказваш от националния отбор. Това го няма никъде.


- Повече от година си по-встрани от баскетбола. Какво правиш и как минава лятото ти?

- А, няма година, на 11 септември казах, че се отказвам. Какво да правя, гледам отстрани баскетбол и това е.


- Но още тогава се говореше, че рано или късно ще се върнеш в баскетбола. Как виждаш своята роля – треньор, ръководител...

- Възможно е да има нещо, въпросът е да се случи. Толкова години съм бил в този спорт и рано или късно ще помагам на баскетбола. Дано да се случи по-скоро. Вече съм казал, че треньор няма как да бъда. Отдават ми се по-организационните неща. Примерно играчите да не излизат вечер (смее се).


- Как може да се спре това?

- Често казано, не знам. Това е въпрос на манталитет. Ще повторя, че в последните години свързваме националния отбор само със скандали и няма нищо позитивно. По-голямата част от отбора са създадени играчи, имат претенции. Надявам се да се променят и да докажат, че всичко е било случайно.


- Явно трябва имена като Георги Младенов, като Тодор Стойков да ги респектират. Или и това не помага?

- В отбора и федерацията и сега има достатъчно имена, които да ги респектират – Георги Младенов, Георги Глушков. Да имаш претенции, че си по-голям от тях, пък да не си направил нищо, звучи малко смешно за хората отстрани.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Тодор Стойков, България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи