Ужас!


Ужас!
05-10-2014 12:02 | Тодор Димитров

Ужас! Тази четирибуквена дума е ярко олицетворение на днешния ни живот. За съжаление все по-често всеки от нас е принуден да я употребява. Ужас е това, което се случи преди няколко дни в завода край Горни Лом, превърнал се в гроб на 15 човека (общо 17 от 2006 г. насам). Ужас е това, което се случи през миналото лято във варненския квартал Аспарухово, в Мизия, край Бургас, Сливен. Ужас е това, на което всеки ден ставаме свидетели по пътищата на България. Ужас ни залива всекидневно от телевизионния екран с разни „випбрадъри”, „къртици” и т.н. Ужас е като погледнеш тиквите, за които трябва да гласуваме днес, за да ни управляват утре. Едни и същи от 25 години насам, като само си сменят партиите! Както е казал народа: „Пременил се Илия, погледнал се – пак в тия”. Ужас е това, което ни чака утре! Ужас ще е предстоящата зима, когато мнозина отново няма да имат пари да си платят за топлото, за хляба. Нали точно заради пустия хляб 15 човека не се върнаха в къщи на 1 октомври вечерта. И никога няма да се върнат. За някакви си 250 лв. заплата. Те изгоряха, изпелелени от нечия алчност. От нечие безхаберие, безразличие, непукизъм.

 

Макар и без заплаха за човешкия живот все още, подобна е ситуация и в любимия ни баскетбол. Ужасно е това, което се случваше по залите през миналия сезон, когато баскетболни хора се шамаросваха, когато баскетболни хора се обиждаха един друг, когато родители викаха по деца от съперниковия отбор, когато… въобще цялото представяне на националните ни отбори във всички възрасти. По начина, по който се върни скоро може да сме свидетели и на по-големи ужасии в залата. Още е пресен спомена за Младен Младенов, който загина от бомбичка, хвърлена от футболен фен. Точно тези футболни фенове са вече в баскетболните зали, необезпокоявани и дори поощрявани.

 

В предстоящия уикенд е стартът на новото първенство при мъжете. Малко по-късно започват и жените. Какво ни чака ли? УЖАС. И защо? Не трябва да си Нострадамус, за да прогнозираш това, което ще видим по залите в следващите 10 месеца. Нищо съществено не се случи след края на миналия сезон, въпреки обещанията на ръководителите на баскетбола ни след скандалния финал на шампионата при мъжете. Вероятно се уплашиха и затова промените бяха козметични, но те само ще затвърдят ужаса от миналия сезон. Защото подобно на онзи ръководител на завода в Горни Лом, определил си 50 пъти по-висока заплата от работниците, и в баскетбола ни властва алчност (да се вземе комисионната за някакви анонимни чужденци), безхаберие, безразличие, непукизъм за утрешния ден на този спорт.

 

Подрастващите! Тях „кучета ги яли”… Ето вече е 5 октомври, а въпреки обещанията още няма определени треньори на националните отбори. А дали ще участваме пак с 8 тима в двата пола – което със сигурност е безсмислено! Само разхищение на пари! Какъв е смисълът да се харчат около 50 000 лв. (толкова е минимумът само от участието на самото първенство, без да се броят парите за подготовка). Вижте само какви икономически по-силни от нас държави не участват с пълен комплект отбори при подрастващите: Австрия (няма девойки и жени 20), Беларус (без кадетки, девойки, кадети и юноши), Босна и Херцеговина (кадетки), Хърватия (жени 20), Дания (жени 20 и младежи), Финландия (жени 20), Македония (кадетки, девойки, жени 20 и младежи), Черна гора (кадетки и жени 20), Норвегия (девойки и младежи), Словакия (девойки, кадети, юноши и младежи), Словения (жени 20), Швейцария (жени 20) и други. Спестените пари може да се използват например за семинари, за обучение на треньорите, но само за ИСКАЩИТЕ ДА СЕ ОБУЧАВАТ!

 

По стара традиция вероятно треньорите на българските отбори ще бъдат определени идната пролет – два-три месеца преди началото на подготовката и после ще искаме резултати. Не става така, господа! Кога определеният селекционер ще си направи план, ще се запознае с децата, ще гледа мачове. Защото както се случи през миналото лято част от селекционерите през годината работят с други възрасти и нямат поглед върху дадения му набор. Много може да се говори по тази тема, но какъв е смисълът, след като с малки изключения на никой не му пука. И после пак ще кажем ужасно представяне.

 

Ужас е целият ни баскетбол! Но бъдете сигурни, че още по-голям ужас ни очаква, защото съвсем скоро този спорт няма да го има и на българската карта, както отдавна го няма на европейската, където почти никой вече не се съобразява с нашите отбори.

 

А ние мълчим! И ще продължаваме да мълчим! Вече даже не питаме кой е виновен, защото виновни никога няма. А и да питаме кой ще ни отговори!?

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи