Кандидатите пред BGbasket.com: Николай Господинов: Оставане в Дивизия А е добро представяне


Кандидатите пред BGbasket.com: Николай Господинов: Оставане в Дивизия А е добро представяне
16-03-2015 17:29

За първи път BGbasket.com реши да помогне на УС на БФБ в избора на национални треньори за подрастващи, като потърси всички кандидати предварително. В дните преди избора, който ще се състои тази седмица, на 19 март в четвъртък, ще ви представим всички желаещи да бъдат треньори на националните отбори, за да се запознаете по-добре с тях и да научите малко повече информация. Попитахме ги еднакви въпроси за това какви са мотивите им да се кандидатират за национални селекционери, доколко наистина познават играчите и какви са плановете им за развитие.

 

Вижте как отговори на нашите въпроси Николай Господинов – наставник на Дунав Русе в А група и кандидат за старши-треньор на националния отбор за младежи до 20-годишна възраст.

 

- Какви са мотивите Ви да се кандидатирате за треньор на националния отбор за младежи до 20-годишна възраст?

- Мотивите ми да кандидатствам са това, че бях помошник-треньор на същия този набор на Европейското първенство през 2013, когато те участваха в Латвия. В момента съм треньор в А група, където повечето от този набор момчета играят. Освен това, миналата година бях помощник на мъжкия национален отбор и мисля, че мога да се справя с едно такова предизвикателство като старши-треньор на младежите.“

 

-Имате ли наблюдения върху този набор? До колко познавате играчите?

- „Познавам момчетата. В момента съм треньор на някои от тях, като Евгени Хаджирусев и Ростислав Тончев. Като цяло повече от момчетата от този набор играят в А група, където в момента съм треньор и имам наблюдение върху тях. Имам поглед и върху играчите, познавам ги добре. Следя изявите им, имам наблюдение върхи играта и развитието им.

 

- Ако бъдете избран тази година, какво искате да промените и върху каква част от играта искате да наблегнете най-много в подготовката преди Европейското първенство в Италия?

„Аз съм изпратил във федерацията концепцията ми върху какво искам да работя, но ще обобщя всичко с няколко изречения. Вижда се, че играта в съвременния баскетбол много се обързи. Физическите качества и атлетизмът в играчите надделяват над баскетболните умения. Играе се на много висока скорост и техника, която липсва в българските играчи. Ще акцентрирам на бърза игра и агресивна защита, което е свързано с повишане на физическата подготовка на играчите. Ако искаме да играем така, няма как да се получи без подобряване на функционалните качества и в частност на атлетизма на играчите. Имам информация, че може би Александър Везенков няма да бъде в националния отбор, защото вероятно ще участва в драфта на НБА през лятото. Това ще ни затрудни и ще имаме повече нужда от физическа подготовка и по-отборна работа, за да може да компенсираме неговото отсъствие, защото знаете, че той е основният реализатор на отбора в последните няколко първенства. Наложи се и в мъжкия национален отбор на квалификациите за Евробаскет 2015. С отсъствието на Александър Везенков ще трябва да променим стила на игра и да играем малко по-комбинативно. Отговорността в атака да се разпредели върху няколко играчи, а не да бъде предимно върху един. Ще наблегнем на ранни нападения, transition offense, техника на скорост и агресивна защита. На база на това трябва да имаме по-лесни кошове поради липса на основния ни реализатор Везенков. Искам да наблегнем на бързата игра и най-вече агресията в защита.

 

-Това е единствения отбор на България в Дивизия А. Какви са шансовете на отбора според Вас и реално какво място могат да достигнат?

- Групата е много тежка. Още повече, че тази година отпадат седем отбора от А дивизия и борбата ще бъде много тежка. Според мен едно добро представяне ще бъде, ако може, отборът да остане в А, защото групата ни е много сериозна. Имаме Латвия, Сърбия, Израел и Гърция. С Латвия сме играли на ЕП за 18-годишни. Познавам играчите, те са невероятен отбор. Те трупат невероятен опит в тяхното първенство и това е много добър плюс за тези момчета там. Едно добро представяне е оставане в Дивизия А.

 

- Искате ли нещо да добавите от Вас?

- „Като цяло всичко, което искам да направим, е едно комплексно подобряване на технико-тактическите умения, повишаване на атлетизма на играчите, обързяване на играта в атака и агресията в защита. На базата на нея ще търсим по-лесни атаки и по-бързи нападения в отсъствието на Везенков."

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Николай Господинов, Кандидати за национални треньори
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи