Красен Кралев: МВР и Агенция по храните трябва да влязат във фитнесите


Красен Кралев: МВР и Агенция по храните трябва да влязат във фитнесите
(сн. lap.bg)
24-03-2015 18:00 | dnevnik.bg

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че институциите трябва да започнат да контролират продажбата и дистрибуцията на хранителни добавки и стимуланти, защото техният произход и качество са на ръба на закона.

Според министъра именно от там произлизат допинг скандалите, в които редовно е намесен и българският спорт. Поводът за изказването му бе уличаването на целия ни национален отбор по вдигане на тежести в употреба на забранени вещества.

"Проблемът със забранените вещества същуствува още от времето на социализма. Всички вече знаят, че в съвременния спорт, за да печелиш титли, ти трябва много добър медицински щаб. Има два вида вещества - позволени и забранени. Медиците и фармацевтите така подготвят спортистите, че всичко да е в сферата на позволеното," коментира министър Кралев пред БНТ.

"Това, което не е ясно, е установяване на начина, по който забраненото вещество е попаднало при спортистите. В новата наредба за наказанията има значение дали умишлено или неволно, чрез подвеждане, състезателят е приел препарата. Наше решение може да има едва след като излезе окончателният доклад на лабораторията в Кьолн, който да каже дали съдържанието на капсулите е манипулирано", каза още спортният министър.

Той разкри и, че парите за издръжка на Федерацията по вдигане на тежести от страна на държавата са спряни. 

"Оправданията, че фирмата дистрибутор на хранителните добавки е объркала поръчката са абсурдни. Държавата няма да плаща повече глоби на Световната федерация по вдигане на тежести. Ще си плаща този, който е виновен - нашата федерация, а не министерството." 

"В тази връзка трябва да се обърне внимание на фитнес залите, защото това, което се случва в тях е причината за подобни проблеми. Това е проблем, по който аз лично алармирах Комисията по младежта и спорта в парламента," заяви Кралев. 

Според него във фитнесите "ври от забранени добавки" и МВР и Агенция по храните трябва да действат по въпроса, за което са нужни промени в законите за производство и продажба на подобни вещества. У нас те са много либернални и задължително трябва да бъдат променени, категоричен бе Кралев. Той заяви и, че производството и продажбата им трябва да са стриктно регламентирани. 

Министърът отказа да коментира доклада за концесията на Банско и заяви, че ще говори за него, когато бъде внесен на Министерски съвет.

 

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Красен Кралев, допинг
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи