Лукойл Академик приключи с Европа


Лукойл Академик приключи с Европа
(сн. lap.bg)
27-01-2016 21:18

Българският шампион Лукойл Академик ще изиграе последния си европейски мач за сезона другата седмица. Днес той загуби сблъсъка си с ЧЕЗ Нимбурк като гост със 78-85, а с това и шанс за продължаване в следващата фаза на турнира Купа ФИБА Европа. Отборите изиграха равностойно първо полувреме, но както в последните си няколко евромача, „студентите” се сринаха през третата част, когато съперникът им натрупа преднина. Все пак тимът на Тони Дечев беше близо до обрат в края, но нямаше как да стопи 20 точки разлика за 9 минути. Така Лукойл Академик до момента има победа и 4 загуби и е на последно място в групата. ЧЕЗ Нимбурк пък е трети с 2-3. Последният мач на българския тим е другата седмица в Ботевград срещу Вентспилс, като той ще е без значение за домакина и последен в евротурнира за този сезон. Шансът на шампиона на НБЛ беше да победи днес и в последния си мач, за да гони класиране сред 16-те най-добри.

 

В първите 2-3 минути отборите бяха равностойни, след което домакините поведоха с 12-7. Тогава обаче Лукойл записа серия от 11-0, за да се откъсне напред и успя да задържи водачеството до края на първия период. Българският шампион продължи да води с 2-3 точки до средата на втория период, когато домакините изравниха при 32-32, а малко след това резултатът беше 36-36. По-добри последни минути на полувремето за чехите ги изведоха до 42-39 на почивката.

 

Лукойл Академик вкара първия кош за второто полувреме, но съперникът отвърна с 8 безответни точки, а след грешки на български отбор за първи път в мача направи разликата двуцифрена при 60-49. ЧЕЗ Нимбурк завърши периода със серия, която продължи до 18-4 в своя полза в началото на последния и се откъсна с цели 20 точки напред. Лукойл Академик отвърна с 19-4 и намали разликата на 5 точки при оставащи три минути. Разликата се запази и при минута до края, a Димитър Димитров застана на наказателната линия и я намали на 4 точки. До края домакините успяха да задържат аванс след грешки на Академик и да вземат победата.

 

Чешкият отбор имаше малко предимство при борбите – 33-31, асистенциите – 22-19, отнетите топки – 10-6 и грешките – 14-16, както и по-сериозно при блоковете – 9-2 и стрелбата за 2 токи – 65% срещу 56% на Лукойл. „Студентите” бяха по-силни в стрелбата от тройката – 10/26 (39%) срещу 7/24 (29%), но това не им помогна да стигнат до победа, след като имаха и едва 10/19 (53%) от наказателната линия.

 

За българския отбор най-резултатен с 18 точки беше Донел Тейлър, 16 записа Филип Барович, а с по 13 завършиха Павлин Иванов и Желко Шакич. Филип Виденов не влезе в игра заради контузия, а с отбора в Чехия не бяха Крис Минков и Тенчо Банев.

 

Майкъл Диксън наниза 23 точки за победителите, а с по 15 се включиха Войчех Хрубан и Хауард Сант-Рос.


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕЗ НИМБУРК - ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ЗА МАЧОВЕТЕ ОТ ГРУПА Р НА КУПА ФИБА ЕВРОПА

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА Р НА КУПА ФИБА ЕВРОПА

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лукойл Академик, ЧЕЗ Нимбурк, Купа ФИБА Европа
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи