Не омърсявайте баскетбола


Не омърсявайте баскетбола
02-02-2016 16:54

Преди дни станахме свидетели на поредното посегателство върху спорта, след като един баскетболен отбор бе обезглавен, оставайки без треньорите си. Причината този път не е, че няма заплати, а намесата на политически интриги. Отбор с традиции, който обединява цял един град. Отбор, който за първи път от 18 години чака да приеме Купата на България. Отбор с бюджет и публика, с която нито един отбор в НБЛ не може да се похвали. Всичко това обаче стана с добре скалъпен сценарий. И не за първи път.

 

Причината идва някъде там, още на 1-и ноември, с резултатите от балотажа на местни избори 2015. На шега или не, в деня на народните будители градът се събуди за промяна и реши да избере нов управник –добре познат в града и баскетболната общественост – Иван Гавалюгов. Основен опонент на властващия 12 години Георги Георгиев.


Общото между тях в баскетбола беше едно. Разликите малко повече. Единият бе бивш председател на отбора И. Г. (2009 – 2012 година), а другият Георгиев – настоящ (2012 – 2015). Разликите – единият доведе отбора до фалит, а другият трябваше го спаси след това. Управлението на единия съсипа школата на клуба, която другият бе градил с години.   

 

 

Ето и малко факти: През сезон 2007/2008, след като Балкан игра финал с Лукойл Академик и спечели медал за първи път след 18 години, същият този човек Георги Георгиев обеща 300 000 за следващия сезон, а после отборът падна в долната дивизия, защото кметът отказа обещаните средства. Отново по начертан сценарий, в последния ден, Балкан се оказа единственият неплатил таксата за участие в новосформираната НБЛ и остана извън нея. В долната дивизия доказа, че не е за нея и стана категоричен лидер.

 

През 2012 в стъпването в длъжност като председател на УС Георгиев заяви, че целта са мъжкият отбор и активно развиващата се детско-юношеска школа. Това обещание обаче остана във въздуха, както и много други. Децата останаха на самотек, а финансирането на женската част през годините поемаше частният бизнесмен Александър Атанасов. Пари за нови играчи в мъжкия тим обаче винаги имаше. Рожбите на школата, които можеха да попаднат в мъжкия отбор, очаквано се разбягаха, защото не получиха шанс там. Сега са титуляри, защитавайки цветове на други клубове в НБЛ и А група. През 2009 година Балкан дори имаше състав  в НБЛ и в А група. За три години управление това ръководство не финансира привличането на нито едно дете. За условията в залата да не говорим. Те изгониха и треньорите. За три години се даде над 1 милион и половина за мъжкия отбор и резултатът е трето място в Балканска лига и второ място от миналата година в НБЛ.

 

С новото управление тази есен се смениха и лицата на  новите основни спонсори на БК Балкан в лицето на Община Ботевград. С него и другите основни спонсори - фирма ЛЕКС Груп. Причината за тяхното мигновено отказване така и не стана ясна. Безспорно оттеглянето точно след смяната на местното управление постави доста въпросителни.

 

Малко след встъпването на власт на новото управление, позитивните неща за спорта в града започнаха да се виждат.

Първо – бяха гласували 100 000 лева от общинския съвет за мъжкия отбор до края на календарната година. (Нещо, което имаше и преди. Факт е, че и преди Общината даряваше доста средства за отбора, но в крайна сметка, никой не бе длъжен да го прави веднага.)

 

Второ - планира се възраждане на футболния тим, който дълги години не съществуваще.

 

Трето – бе предложен международен проект за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Проект, който планира да възроди детско-юношеската школата. Предвижда още ремонт на старата зала, изграждане на нова тренировъчна зала, хотел и паркинг до зала „Арена Ботевград”, построяването на която не бива да пропускаме като един от малкото плюсове на старото управление. Проект, който за съжаление, малко градове в страната са реализирали до момента, но в това няма страшно, всеки може да вземе добър пример. Още тогава спънките срещу новото ръководство започнаха да валят една след друга. За щастие международният проект бе приет дори и след подаване на жалби за неговото спиране. Обжалване, в което участваха и хора, горели в играта баскетбол. Жалко! Същите, които после изписаха и изговориха хиляди лъжи, за да оправдаят жалкото си тръгване, изпълняващо нечий друг интерес. Без капка морал и достойнство, подчинявайки се чинно на разпорежданията „отгоре“.

 

Лошото е, че това не бяха просто едни оставки, без значение, имало ли ги е реално или не, а добре скалъпен сценарий с лоша актьорска игра.

 

Въпросите след всичко са много. Защо хора, „милеещи“ за баскетбола, позволиха отбор на второ място в класирането да остане без треньори по средата на сезона? Защо приеха бюджет близо 750 000 лева, а след това си подадоха оставките и абдикираха от задълженията си да управляват отбора? Защо хора, даващи 3 години „безкористно“ пари за отбора, решиха изведнъж да спрат точно след местните избори при пълна подкрепа от Общината и 100% гарантиран бюджет до края на сезона? Защо хора, твърдящи, че „обичат“ отбора и разполагащи със сериозни финансови средства, решиха да паднат толкова ниско и да изнесат електроуредите, с които са помагали на отбора? Защо изнесоха фитнес уредите, с които момчетата тренират? Същите тези накараха играчите да обуят кецовете си и да не могат да тренират, защото нямаше с кого. Да се събудят и да се чудят какво правят там? Защото същите тези използваха влиянието на момчетата, и то със заплахи, за своята предизборна кампания!

 



За жалост, след всички тези неясноти изникнаха много въпроси, на които обаче не даде отговор отвореното писмо на треньорския щаб, а напротив. Закопа ги още по-надолу в трапа с лъжи.

 

Не прави чест и на наставника Влада Вукойчич, който само преди седмица даде доста противоречиво интервю пред BGbasket.com, в което призна, че има доверие на новото ръководство и нещата в клуба са спокойни. Ето точните му думи Към този момент съм оптимист, защото имахме по-голям проблем, но мисля, че нещата вървят към по-добре."

 

Това едва ли са думи на човек, който искрено е решил да си тръгва от отбораТочно тези негови думи, а и всичките му действия преди това пораждат редица съмнение дали Вукойчич сам е взел решението да напусне отбора. За помощника му причините, които изтъква не са чак толкова важни, защото там роля играят други фактори, но той ще си носи последствията след като изрече куп лъжи пред медиите.

 

Нелепата пиеса не свършва до тук. Принуден бе и физиотерапевтът, дълги години неизменна част т отбора, да напусне. Същият изгледа последния мач на Балкан в публиката и със сълзи на очи прие поздравите от момчетата след мача. Освен това някои от тях дори изписаха името му на кецовете с надпис „Винаги един от нас“. Дали неговото тръгване е доброволно, отговорете си вие.

 

 

Факт е, че старши-треньорът не спомена нито веднъж и пред никого, че има предизвестие за напускане. Че е дошъл да става първи и че чака толкова много някой си играч, който, виждаш ли, щял да вдигне отбора на първо място. Кое ръководството му го обеща и от кое ръководство го търси? За това за него до тук. Такива като него под път и над път! 

 

Дано такива хора „милеещи“ за баскетбола не застават и зад други отбори, за да го съсипят. В България е време да се научат, че трябва да има повече спонсори на един клуб, а не да се  разчита на един, на който като му скимне, си взима пералнята и сушилнята и си тръгва! Същата съдба сполетя и други отбори през годините. Хора, на които мотивите да даряват пари на отбора са лични облаги, а не любов към спорта, нямат място в него. Няма смисъл да даваш толкова пари, когато не оставяш нищо след себе си! Едно е сигурно, както каза Михаил Михайлов, баскетболът го е имало преди, има го сега, ще го има след тези управници, защото е велик!

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи