Шефът на Борда на Порт Варна: Пристанището не е виновно за състоянието на клуба


Шефът на Борда на Порт Варна: Пристанището не е виновно за състоянието на клуба
Димитър Атанасов
13-02-2016 17:24

Димитър Атанасов е председател на Борда на директорите на Порт Варна. BGbasket.com се свърза с него, за да чуе и от другата страна причините за спирането на финансирането на мъжкия отбор на клуба, с което той ще преустанови участие в първенството. Той обясни защо се получава така, като уточни, че пристанището ще подпомага школата. Ето и думите на г-н Атанасов

 

"Пристанище Варна е търговско дружество и по никакъв начин не е задължено да спонсорира, който и да е клуб. Ние го правихме с години, но в последните месеци получихме огромен натиск от обществото и хората от баскетбола - къде, как и защо отивали толкова много пари. Ние така се поставяме в неприятната роля, че си плащаме най-коректно, а чуваме, че играчите нямат заплати, клубът не плаща за залата и ред други неща. Това ни навява на мисълта да преразгледаме помощта си, а ние общо взето взехме становище. Ще продължим да подкрепяме баскетбола в лицето само на школата. Не е наша работа, а и не разбираме от високо спортно майсторство - баскетбол, мениджмънт, взимане на играчи, заплатата му и т.н. Дружеството си има съвсем други цели и задачи, а не да се занимава със спортни отбори, не в грубия смисъл разбира се.

Да, ще продължим да помагаме на школата при положение, че клубът ни излезе с ясни разчети за детския баскетбол с цел да изкараме децата от улицата и да спортуват. Дали ще станат професионални състезатели, лекари, журналисти или друго, това вече ще бъде техен и на родителите избор. Ние имаме посоки и желание да осигурим съответните удобства на най-малките - една топла зала например, за да могат да тренират. По-нататък вече е работа и на спортно министерство, на хората занимаващи се с това нещо. След като не можеш един спортист да го следиш и контролираш, а в същото време да даваш пари, е меко казано глупаво. 

Имаме натиск и за ветроходството и за другаде. Това са отбори, които си имат собствен живот, финансирани от други фирми, които имат и участие в управлението им. Ние нито имаме участие, а даваме едни пари, които изчезват и не се разходват правилно, а даже нямаме право да попитаме, а пък ако попитаме кой ли ни казва. Казва ни се - отиват за заплати. Ние не сме собственици на клуба и нямаме никакви права да погледнем. Тяхна къща е, не можем да се месим в ръководството и отчета им. Да се дават такива пари и цялото общество да казва, че те не се разходват правилно и то не веднъж, не е нормално. Това ни доведе до мисълта, че не ни е работа да даваме мнение или наклон, а да преразгледаме договора и решението ни за баскетбола, както и за ветроходството, е да подпогаме само детските отбори. Това естествено е и според финансовите ни възможности. Пристанището и ръководството му гледат първо да плащат заплати, да привличат товари, да си купуват техника и има съвсем други задачи. За спортовете отговаря друго министерство - спортното.

В едно НПО или едно дружество знаете, че има устав, управителен съвет. Едно влизане в ръководството на даден клуб дори ще бъде конфликт на интереси и е много непочтено примерно, аз като председател на борда да вляза в управлението, да давам парите на държавата и при това без да имам възможност да следя къде и за какво отиват документално, а не на думи. 

Г-н Данаил Папазов като президент изчезна от полезрението, не посещава мачове и го няма. Аз също не съм го чувал и това ни кара допълнително да се замислим, че нещо става там. То не е наша работа, тъй като имаме да си оправяме нашата къща, където имаме достатъчно ангажименти. Това също е сериозен сигнал.

Запознах се преди един ден с д-р Ганчев и заставам зад част от неговите позиции, но ясно си разпределихме кой къде работи и за какво отговаря. 

Пристанището не е виновно за състоянието на този клуб. Нека не се спекулира с това. Клубът не е наш и ние нямаме контрол. Ние харчим фирмени пари, но те са 100% на държавата. То оттам идва и друг проблем. Идват всички спортове при мен, казват ми "умираме", а вие давате еди колко си пари на баскетбола. И аз като гражданин каква позиция да заема? Кое ми е по-мило - гимнастичето, баскетболистчето ли, който плува ли или се бори? Какво отношение да взема? Затова и взехме решение да даваме само за децата, тъй като е обществено, полезно, а и е чисто. Като на клубовете е решен един от разхода, в случая на баскетбола, нататък вече могат да градят с други спонсори за мъжете и да надграждат. Така ще знаят, че едното им перо е решено."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Черно море Порт Варна
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи