Борис Томов за баскетбола в инвалидни колички


Борис Томов за баскетбола в инвалидни колички
(сн. lap.bg)
24-02-2016 22:12

Борис Томов е на 44 години. Той е бивш тенисист, но от шест годни се занимава с баскетбол и вече е капитан на баскетболния отбор за хора в инвалидни колички София-Балкан. В неделя преди финала за Купа България, тимът му имаше възможност да покаже този вид спорт пред широка публика в „Арена Ботевград“, а ето какви впечатления остави срещата у него и какво разказа той за развитието на този спорт в България пред BGbasket.com:


 „Чувството да играем в тази голяма зала е страхотно, защото имаше и публика. За нас това е много хубаво, защото по този начин успяхме да покажем този спорт и че хората в инвалидни колички се занимават активно със спорт. Участието ни беше особено важно и за по-младите.

 

В момента играя баскетбол и тенис на корт в инвалидна количка. Започнах да се занимавам с първия баскетболен отбор в София и до момента отборът ни има голям растеж. Започнахме шест човека, а в момента сме 24. Имаме и четири жени и момче, което е на 12 години (неговата история може да видите ТУК).


Борис споделя, че за първа година имаме официални първенства – републиканско от три кръга.

Освен тях София Балкан участва и на няколко международни турнира. До голяма степен това става и благодарение на министъра на спорта Красен Кралев, който закупува 20 инвалидни колички специални за баскетбол. В момента остава резерв от още 5, които ще бъдат дарени на четвърти отбор, който се сформира в Пловдив.

 

"Имаме пари за екипи, нови топки, състезания. Имаме вече републиканско първенство, след което ще се сформира национален отбор. Трите кръга ще бъдат насрочени май,юни, септември и октомври. Ще стартира във Варна, после София и последният кръг е в Бургас.Ще се проведат във всичките градове, в които има баскетбол.

 

Баскетболът е много динамичен въпреки че сме в инвалидни колички, коментира Борис. Това означава, че инвалидът е много по-активен. Колективен спорт е и вече напредваме доста. В нашия отбор имаме момчета, които имат страхотна стрелба и дори вече вкарват тройки.

 

Иван Ценов спомага за сформирането на първия отбор в София и от там тръгват нещата във Варна и Бургас.

София-Балкан спечели първия турнир за баскетбол за хора в инвалидни колички за Купата на Столична община. 


"За съжаление този спорт още не е толкова популярен у нас." , казва още Борис. Участието ни на Купата дава възможност повече хора да разберат за него. В Ботевград на мача също имаше 2,3 човека в инвалидни колички, които виждат, че има такива хора и се интересуват. Ботевград е баскетболен отбор и се надяваме и тук да има отбор. За съжаление хора в инвалидни колички има навсякъде.", споделя с тъга Борис.


 

"Отборът е страхотен социален проект.", казва още Борис. Събираме се два пъти в седмицата на стадион „Васил Левски“. Тези хора стават приятели, подпомагат се един друг и след това довеждат свои приятели. За 5 години сме се увеличи 4 пъти, което означава много. Баскетболът в инвалидни колички е много полезен за нас и освен това ни служи като рехабилитация.“


Фотогалерия от демонстративния мач на София-Балкан на Купа България 2016

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Баскетбол в инвалидни колички, София-Балкан, Борис Томов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи