Български отбор 3х3 с бронз на международен турнир в Литва (видео) (ОБНОВЕНА)


Български отбор 3х3 с бронз на международен турнир в Литва (видео) (ОБНОВЕНА)
Антония Загорова, Снежана Николова и Марина Гелова
05-05-2016 17:02

Българска федерация по баскетбол и проект „Фенове срещу насилието“ взеха участие в международния турнир 3х3 в Каунас, Литва, където женският ни отбор УНСС завоюва бронзови медали. Отборът на момичетата в състав Антония Загорова, Снежана Николова и Марина Гелова победи в малкия финал Хърватия, а първи станаха испанците както при момчета, така и при момичета.

 

България беше представена от най-добрите два мъжки и два женски аматьорски отбора, които спечелиха националния турнир в София. Toва са отборите на 61 в състав Иван Иванов, Владимир Петров, Христов Ангелов и Норд Джим (Иван Тилев, Георги Дангалаков и Александър Овчаров) при момчетата, а при девойките - УНСС и Шаркс (Елена Михайлова, Христина Горецова и Виолета Петкова). В Литва те се изправиха срещу феновете, победители от Испания, Турция, Хърватия и домакините от Литва.

 

Феновете прекараха четири незабравими дни в Каунас. При пристигането си участници бяха приветствани от Томас Римкус от литовската федерация по баскетбол, както и от директора на проекта от турска страна Емир Турам, който запозна участници с проекта „Фенове срещу насилието“. След това всички имаха възможност да се насладят на джаз фестивал, който се провежда веднъж годишно.

 

 

Самият 3х3 турнир се проведе пред една от най-големите зали в Европа – „Жалгирио Арена“ – домът на 28-кратния литовски шампион Жалгирис, който събира над 15,000 зрители.

 

 

Въпреки проливния дъжд, който се изля по време на турнира, феновете прихванаха от заразния ентусиазъм на литовците, за които единственото важно нещо е баскетбола независимо от метеорологичните условия. Това доказаха и хората, дошли да гледат турнира, които бяха над 1000 човека.

 

Като част от културния обмен на състезанието всяка от страните имаше собствена демонстративна тента, на която бяха изложени сувенири, подаръци и различни фен артикули, представящи отборите на собствената им страна. За доброто настроение на всички турнирът се проведе под звуците на силна музика и много забавни игри.

 

 

България спечели бронзовите медали при жените и четвърто място при мъжете от отбор на 61, а безапелационни шампиони и при мъжете и при жените станаха отборите на Испания.

 

Освен да играят баскетбол, феновете имаха възможност да изгледат на живо мач от четвъртфиналите на литовската първенство между отборите на Жалгирис и Пиено Звайджес, в който домакините от Каунас спечелиха с 95-81. Преди това участиците от проекта посетиха  и някои от забележителностите на града като Замъка на Каунас, Музея на спорта и Стария град.

 

 

 

Следващата спирка по проект „Фенове срещу насилието“ ще бъде в Хърватия. Кой ще може да отиде там, ще разберем от фен платформите, които предстои да се проведат у нас този месец.

 

Автор: Тодор Колев

 

lQoijVd8">

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: 3х3, Фенове срещу насилието, БФБ, Антония Загорова, Снежана Николова, Марина Гелова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи