Тодор Стойков: Иска ми се да сме с възможно най-малко чужденци, но няма как


Тодор Стойков: Иска ми се да сме с възможно най-малко чужденци, но няма как
(сн. lap.bg)
28-05-2016 17:03

BGbasket.com започна анкета сред треньорите и президенти на отборите в Националната баскетболна лига относно това трябва ли да се намали броя на чужденците, нужно ли е да има правило за използване на млад играч до определена възраст и какво според тях трябва се промени в НБЛ, за да се развиват лигата и българският баскетбол. От страна на шампиона Лукойл Академик потърсихме Спортния директор Тодор Стойков


"Ако има ограничение на чужденците няма как да играем в Европа, даже трябва да бъдат увеличени. Просто се вижда, че ако искаме някой български отбор да се опита да направи нещо и да се говори за нас и навън, няма как да стане. Има позиции, на които и вие виждате и разбирате, че няма български играчи. Няма как да стане без чужденци. Тогава по-хубаво да не играем в Европа, а ако не играем в Европа, какъв е смисълът от цялата работа. Гледахме и полуфинала на Евролигата между турския Фенербахче и испанския Лаборал, където нямаше по нито един местен, но нищо не се казва. Много ми се иска да сме с възможно най-малко чужденци, но наистина няма как. Поне за Европа трябва не да се намалят, а даже да се увеличат, за да може пък в същото време българите да играят повече мачове на по-високо ниво, за да могат да израстват.


Преди години имаше задължаващо правило за състезател да играе определени минути, но то не се спазваше. Налагаха се глоби, отборите не си ги плащаха и общо взето нищо не стана. Трябва да играе този, който си заслужи. Като имаш юноши и им даваш шанс да играят, то се получава. В нашия клуб има момчета на 21-22 години, които получават шанс и играят и в Европа. Но на позициите 1, 4 и 5 издишаме и няма как.


Надявам се отборите в НБЛ да имат възможност да се подсилват и да взимат качествени играчи. Като има такива, това значи, че има интересни мачове. Като се намалят парите това няма как да се получи. За мен обаче проблемът е на друго място. Трябва да се работи в школите и клубовете от НБЛ да имат и отбори в А група, за да могат младите да играят и да се развиват."

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Лукойл Академик, Тодор Стойков, Анкета - чужденци
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи