Васил Христов: Ако момчетата са уверени, колкото ние вярваме в тях, ще направим добро европейско


Васил Христов: Ако момчетата са уверени, колкото ние вярваме в тях, ще направим добро европейско
29-07-2016 13:01

Националният отбор на България за юноши (18) започва днес участието си на Европейското първенство от Дивизия В в Македония. В първия си мач националите ни излизат срещу домакина от Македония.

 

BGbasket.com поговори преди надпреварата с помощник-треньора на отбора Васил Христов, а ето какво каза той пред нас:

 

-Остават няколко часа до първия ви мач от Европейското първенство. Какво е настроение в отбора и състоянието на играчите?

 - Най-важното е, че по време на подготовката всички момчета тренираха нормално. Имаше някои проблеми, но сега всички са здрави. От състава, който определихме, няма никой с проблеми. Настроението в момчетата е малко приповдигнато. Има някои дебютанти на Европейско и затова са малко са притеснени, но смятам, че това е нормално за всеки човек, дори и някой, който е играл 10 европейски първенства, пак има един момент, в който се притесняваш, но според мен всичко ще изчезне след първия мач.

 

Стараем се да разговаряме с всеки един състезател, ако забележим, че има някакъв проблем. Момчетата знаят, че винаги може да идват при нас за каквото и да било, ако имат някакъв проблем и ние ще им помогнем. Това е нещо, което трябва да го изживееш, строго е индивидуално е.

 

-Как премина подготовката ви и доволни ли сте от контролите, които изиграхте?

- Дотук всичко преминава така, както сме го планирали и контролите и отборите. Срещнахме различни отбори като стил на играя. Нещо, което е много полезно,защото на Европейското всеки отбор е различен, различен тип състезатели и различно подредени в игра. Някои отбори пазят зона, други лична защита. Нещо, което на нас ни беше полезно .Успяхме да видим момчетата , поставени в различни ситуация – догонващи в резултата, водещи, губещи, печелейки серия от мачове и това ни даде една много подробна картинка за това какво представлява нашият отбор в момента.

 

-Срещнахте два от съперниците ви в групата Полша и Македония. Какво е тяхното ниво и преодолими ли са? 

-Те са силни отбори, но при всички положения преодолими. Ние трябва да бъдем много спокойни особено днес срещу Македония, защото той е малко по-специален, защото е първи мач и напрежението е малко по-голямо. Ние трябва да сме много спокойни и уверени и трябва да знаем освен,че мачът е много дълъг и самият турнир е такъв. Трябва да запазим спокойствие и всичко ще се наред.

 

Полша е отбор, който ни изненада приятно изключително много  със своята игра. Много подреден и дисциплиниран отбор са както в нападение, така и в защита, но са и отбор, който има своите слабости и ние ще се опитаме да ги използваме. Дали ще се получим, ще се види на мача. В контролите до този момент и двата двубоя бяха изключително равностойни и можеха да се развият и в тяхна, и наша полза, така че това е отбор, който може да бъде победен.Действително добър отбор, има силни състезатели, но не е непреодолим.

 

-Успяхте ли да намерите информация и за другите съперници? 

-Запознати сме с всички отбори в по-малка или голяма степен, но все пак за отборите на Ирландия, Кипър и Ирландия тепърва може да се запознаем по-подробно тук на първенството. Има много време до мачовете с тях и най-точният показател е да ги видим тук. Трябва да мислим от мач за мач затова трябва да мислим за следващия в случая срещу Македония.

 

-Кои са силните и слаби страни на отбора ни?

-Мисля, че няма нужда да даваме някакви конкретни специфики. Най-много ни харесва това, че момчетата са задружни . Има много добро настроение в тях. Без да сме го изисквали те се стремят да правят всичко заедно. Справят се с всякакви задачки, каквито сме им давали и са ни се случвали. Много сме доволни от тяхното старание и отношение. Винаги има някакви проблеми, но те са нормални. Като цяло нямахме никакви проблеми с дисциплина всички момчета и тези, които са тук, и другите, които тренираха с нас през лятото.

 

Ако момчетата са толкова спокойни и уверени в това, което могат те, колкото сме ние треньорите вярваме тях, ще направим силно европейско първенство.

 

- Вчера пристигнахте в Скопие. Каква е организацията и доволни ли сте от условията?

-  За сега всичко е наред. Има някакви дребни неща, които правят впечатление, но не е нещо от съществено значение. Как ще се развият нещата от тук нататък, тепърва ще видим. До момента за първия ден всичко мина абсолютно нормално.

 

- Какви са шансовете на отбора и цели пред него?

- На първо време трябва да играем мач за мач и да търсим победата във всеки мач. Няма отбор,в който и да е спорт, който да излиза, за да да загуби. Мисля, че в нашата група може да победим всички отбори. Вече до каква степен ще се запазим свежи и ще спазим тактическите постройки, е друг въпрос, но ще се постараем да спечелим нашата група и да се класираме в първата осмица. Това е нашата първа цел. 

 

Владислава Николова, пратеник на BGbasket в Скопие (Македония) 


ПРОГРАМА ЗА МАЧОВЕТЕ ОТ ГРУПА А НА ЕВРОБАСКЕТ 2016 ЗА ЮНОШИ (18), ДИВИЗИЯ В

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (18), Васил Христов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи