Катастрофа


Катастрофа
02-01-2017 19:02

 

Това е равносметката за българския баскетбол след отишлата си 2016 година. Някой може и да не е съгласен с толкова силна дума, но за съжаление тя отразява точно самата и чиста истина.


Поредното доказателство за това дойде от участието на двата ни национални отбора за кадети и кадетки на Балканската купа в Румъня. От осем мача там нашите тимове записаха само един успех и той дойде над втория състав на Румъния при момичетата.


Не обаче резултатите са най-важното в случая. По-лошото е, че изоставаме по много показатели от отбори, с които преди поне на тази възраст бяхме равностойни. Самият факт, че кадетите правят по средно 26 грешки на мач, а кадетките по 32 говори достатъчно. В никакъв случай не искаме да обвиняваме само децата, само треньорите или конкретно някого. Вината за състоянието на българския баскетбол е на всички - като се започне от върха на БФБ и се мине през клубове, треньори, състезатели, ръководители, родители и медии.


Резултатите от изминалото лято също говорят красноречиво. Далеч зад 30-то място в Европа и никакви изгледи за подобрение. Причини много, мнения също, но промяна никаква. От БФБ се прокраднаха идеи за такава и за нов начин за работа с потенциалните национали и т.н. Това не е лош вариант, но ще се изисква много време, за да се видят резултати. За целта обаче хората, от които зависи да има подобрение трябва да си вземат бележка, поуки и да работят по различен начин.


Няма спор, че проблемите ни са много и те започват с работата при подрастващите. Естествено малко са и децата, които наистина искат да станат баскетболисти и работят и се целят само в това. Причините също са много и повечето ги знаем. Крайно време е обаче да спрем с оправданията, защото, повтарям се, но копаем дъното отдавна.


Естествено имаше и няколко светли лъча през тази година и то най-вече с трансферите на млади състезатели в големи отбори в чужбина. В не малка степен обаче това е плод на индивидуалните им качества и перспектива, а не на някаква системна работа.


Желая на всички една успешна, ползотворна и хубава нова 2017 година. Нека тя да донесе здраве и късмет и повече положителни емоции свързани с баскетбола.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи