′Знатните баскет дами′ се събраха и ще учредят клуб


′Знатните баскет дами′ се събраха и ще учредят клуб
(сн. Тони Тончев, BGbasket.com)
07-04-2017 10:36 | Мария Маринова

Баскетболистки от няколко поколения се събраха на специална среща, организирана от спортния журналист Михаил Делев. Сред гостите бяха някои от състезателките, постигнали най-големите успехи за България в този спорт.

 

От Пловдив дойдоха Пенка Стоянова, Ангелина Михайлова и Мариана Иванова. Другите, които уважиха събитието в прес-клуб България, бяха Петкана Макавеева, Надка Голчева, Ваня Дерменджиева, Юлия Боянова, Мария Стоянова, Лилия Янкова, Диана Дилова, Пенка Методиева, Нина Хаджиянкова, Снежана Михайлова, Елеонора Рангелова и други медалистки от европейски и олимпийски игри. На срещата присъства и служебният министър на спорта Даниела Дашева, която също е тренирала баскетбол.

 

Срещата бе емоционална, като всички си припомниха с носталгия за славните години. Мишо Делев предложи присъстващите да създадат специален неформален клуб, наречен „Знатни баскет дами“.

 

„Моята единствена цел е, ако могат младите да научат и да се докоснат, защото още малко години трябват и те ще забравят това, което сте направили вие. Аз много добре знам как сте го постигнали, какво сте изживели и какво ви е струвало.“, заяви Делев по време на срещата.

 

Той констатира с тъга тежкото състояние на българския баскетбол в момента. „Най-важната годишнина ще ви кажа коя е – 28 години от последния медал за България. Тия години растат непрекъснато и те ще стават повече сигурно. Аз имам една сентенция в новата книга - Когато се покаже едно нерадостно настояще на българския спорт, има само две хапчета. Едното е да се обърнеш назад, да видиш миналото и да се поучиш от него, а другото хапче е да лъжеш за бъдещето., заяви журналистът.

 

Не липсваха обаче и радостни моменти, а усмивките по лицата на всички преобладаваха. Една от най-големите легенди в женския ни баскетбол Петкана Макавеева почерпи останалите с приготвен от нея кекс, който всички харесаха много.

 

След края на срещата Мишо Делев сподели пред BGbasket.com и впечатленията си от сбирката, като разкри, че всички са останали доволни. „Беше човешки акт на приятелство. Всяка от тях поздравяваше останалите, имаше благодарности една към друга. Радвам се, че успях да ги събера в името на приятелството и на тази слава, която не трябва да се забравя. Беше приятелска среща без никакви тежести, протоколи, какво ще кажат, дали ще обидят някой. Размениха си много мили думи. Най-важното, което си казахме, беше за тъгата за изминалите славни години. Те са били на върха, а сега няма и спомен от това, което са направили.“

 

Това обаче няма да е последната среща на клуб „Знатни баскет дами“. Мишо Делев сподели, че се надява догодина те да се съберат отново, а днешното събитие да се превърне в традиция. „Пожелавам си това да се случи отново. Разбрахме се догодина да има нова среща с по-добра организация и надявам се, с по-малко отсъстващи.“, заяви той.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Знатни баскет дами, Михаил Делев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи