Лукойл иска да участва директно в групите на Шампионска лига


Лукойл иска да участва директно в групите на Шампионска лига
(сн. lap.bg)
02-06-2017 16:35 | Мария Маринова

Лукойл Академик иска да участва директно в групите на Шампионска лига през следващия сезон. Това разкри спортният директор Тодор Стойков. Според него е неприемливо шампионите да играят в квалификациите на турнира, а отбори от други държави, които не са спечелили титлата, да влизат директно в групите. Стойков разкри, че ако не се стигне до споразумение, тимът може да участва в друг турнир.

 

„Преди няколко дни приключи сезонът. Все още ни държи емоцията от титлата и няма яснота върху много неща. Има неща, които ни притесняват, например къде ще участва нашият отбор, в кой турнир. За нас, като ръководство, не е приемливо Лукойл да играе квалификации.", заяви Стойков.

 

"Водих няколко разговора с хора във ФИБА и те ни казаха, че на този етап няма друг вариант. Това може в даден момент да насочи нещата към това ние да участваме в някой друг турнир, макар че знам, че може и да има наказания за Българската федерация. След като всички ние заедно не се опитаме да направим така, че този отбор да влезе директно в групите на Шампионска лига и да има повече мачове, естествено ние търсим по някакъв друг начин развитие на отбора.

 

От това, което знам, само нашият отбор има право да участва в квалификациите. Те обаче са на много ранен етап, без отборът да е изиграл и един официален мач и може да се получи същата ситуация, като миналата година. Мисля, че нашият отбор на базата на името, на мачовете и на годините, трябва да получи шанса си да влезе директно в групите. Това ще са разговори, които ще водим сега. Ще се опитам, доколкото искат и хората от федерацията да лобират, да влезем директно.

 

Очакваме съдействие от федерацията и от ФИБА. Все пак нашият отбор е шампион, а влизат отбори, които не са в техните държави. Ако миналата година сме стояли встрани и сме се съгласили с тях, през тази искаме да си поставим нашите условия. Има и друг турнир – Еврокъп, може да участваме и там.

 

Следващата година лично аз ще предложа мачът за Суперкупата да се играе преди първия официален мач на който и да е отбор, който участва в Европа. Идеята е да може да има поне един двубой и състезателите да влязат малко в игрова обстановка. Когато цяло лято си почивал и не си играл нито един мач, а първият ти е най-важен, психологически е трудно за играчите да влязат в двубоя.“, добави спортният директор.

 

Независимо обаче в кой европейски турнир ще играе Лукойл Академик през есента, вече се знае, че домакинските мачове ще бъдат в столицата. „София има нужда от баскетбол и от европейски мачове. На голяма част от двубоите ни през миналата година имаше добра посещаемост. Двете опции са зала „Универсиада“ и „Арена Армеец“, на този етап това са възможностите.“, добави той.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Лукойл Академик, Тодор Стойков, Шампионска лига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи