Евробаскет 2017: Група C – Испания се прицелва към нова титла


Евробаскет 2017: Група C – Испания се прицелва към нова титла
(сн. FIBA.com)
30-08-2017 15:47 | BGbasket.com

Остават броени часове до началото на Европейското първенство за мъже. Най-силните отбори на Стария континент ще се изправят един срещу друг в битката за титлата. По този повод BGbasket.com реши да ви представи по-подробно и участниците в турнира.


Ред е на група
C, в която са събрани Испания, Хърватия, Унгария, Черна гора, Румъния и Чехия. Мачовете ще се проведат в Клуж Напока, Румъния. Испанците са действащият шампион и сега целта им е да покорят още един европейски връх. Другият фаворит в тази група е Хърватия и ако приемем, че тези отбори за считани за сигурни участници в следващата фаза, битката за другите две места в групата ще е много ожесточена.

 

Испания

 

На финала преди две години Испания се наложи над Литва с 80-63 и сега тимът е твърдо решен да повтори успеха си. Доминацията на испанците на европейската сцена през последните години е повече от впечатляваща. Те спечелиха трофея на три от последните четири първенства на Стария континент (2009, 2011 и 2015 г.) През 2013 г. останаха с бронзовите медали, след като на полуфинала отстъпиха на бъдещия шампион Франция. Малка част от богатата колекция от медали на Испания са още злато от Световното първенство през 2006 г. и три сребърни отличия от Олимпийски игри (1984, 2008 и 2012 г.).

 

Шампионите изиграха общо девет контроли през това лято, като загубиха само един от мачовете си. Те отстъпиха изненадващо на Белгия със 71-89 у дома, но след това взеха реванш като гост. Испанците спечелиха по два пъти срещу Израел и Венецуела, както и по веднъж срещу Тунис, Сенегал и Литва.

 

Всички състезатели в испанския национален отбор играят на най-високо ниво – в НБА или в Евролигата. Сред големите звезди на тима са братята Пау и Марк Гасол, Хуан Карлос Наваро, Рики Рубио и други. Испания обаче ще бъде без един от най-добрите си играчи Серхио Люл, който се контузи преди началото на първенството.

 

Хърватия

 

Хърватия  бе един от домакините на Евробаскет 2015. Тимът завърши на второто място в своята предварителна група, но на осминафиналите претърпя тежка загуба от Чехия с 59-80. В историята си мъжкият представителен тим на страната има два бронзови медала от Европейски първенства при мъжете - през 1993 и 1995 г.

 

Хърватия изигра девет двубоя преди началото на Европейското първенство през това лято, като в тях записа седем победи и две поражения. Отборът се наложи над Китай, Германия Б, Египет, Франция, Литва, Словения и Украйна, като отстъпи на втория отбор на Германия и на Словения.

 

В състава на хърватския национален тим личат имена като Боян Богданович, Дарио Шарич, Драган Бендер и други.

 

Унгария

 

Най-големият успех на мъжкия национален отбор на Унгария е първо място на Европейското първенство през 1955 г. Тимът има още две отличия от първенствата на Стария континент – сребро през 1953 г. и бронз през 1946 г. Унгарците пропуснаха Евробаскет 2015, а последното им участие на голям форум е на шампионата през 1999 г.

 

Унгария е един от отборите предстоящото първенство, който изигра най-много контроли през лятото – общо 12. Балансът в тях е четири успеха и осем поражения. Тимът победи два пъти Словакия и Исландия, но записа загуби срещу Словения, Чехия, Русия, Исландия, Германия, Великобритания,Израел и Полша.

 

Повечето от унгарските баскетболисти играят в местното първенство. Най-известният играч в състава е Адам Ханга, който наскоро подписа договор с испанския гранд Барселона.

 

Черна гора

 

Черна гора не може да се похвали с успехи при мъжете от големи форуми. Отборът пропусна Европейското първенство преди две години, а през 2013 г. не успя да прескочи груповата фаза.

 

Подобно на Унгария, Черна гора също изигра много мачове през това лято. От 30 май до 3 юни тимът участва в турнир, включващ малки по площ държави в Европа. Останалите участници в него бяха Кипър, Люксембург, Андора, Сан Марино и Исландия. Черна гора завърши на второто място, след като отстъпи единствено на Кипър.

 

След това обаче тимът загуби от далеч по-класни съперници като Гърция, Сърбия, Италия и Франция. В последните две контроли  Черна гора записа победи срещу Белгия и Украйна.

 

Повечето от баскетболистите на тима играят в силни европейски отбори, като има и един състезател в НБА. Това е центърът на Орландо Меджик Никола Вучевич. Добре познат за българските фенове е и друг играч на този пост - Филип Барович, който преди време игра в Лукойл Академик. Черна гора разполага и с натурализиран баскетболист – гардът на Барселона Тайрийс Райс.

 

Румъния

 

Румъния се класира по право за Евробаскет 2017, тъй като страната е един от четирите домакина на турнира. Северните ни съседи все още нямат отличие при мъжете от голям форум. Най-предното им класиране е през Европейското през 1957 г., когато завършват на пето място.

 

За последно тимът игра на Европейско първенство през далечната 1987 г. В подготовката за шампионата обаче румънците все още не познават вкуса на успеха. Те изиграха седем контролни срещи, като в повечето от тях претърпяха тежки загуби. Румъния отстъпи на Тунис, Гърция, Украйна, Литва, Латвия и два пъти на Израел.

 

Най-важният играч на тима е крилото Влад Молдовяну, който се състезава за турския Бююкчекмедже.

 

Чехия

 

Най-високото класиране на отбора в историята му след 1993 г., когато започва да се състезава самостоятелно след разделянето на Чехословакия, е седмо място на миналото Европейско първенство – през 2015.

 

В подготовката си за Евробаскет до момента чехите имат две победи и седем загуби. Те спечелиха като гост на Унгария и срещи Финландия у дома. Пораженията обаче бяха в мачове срещу сериозни противници – Полша, Турция, Словения, Грузия и Латвия.

 

На Евробаскет 2017 Чехия ще разчита на една от големите си звезди Томаш Саторански.В състава обаче няма да бъде друг ключов играч – Ян Весели.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евробаскет 2017, Испания, Хърватия, Унгария, Черна гора, Румъния, Чехия
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи