Арбитражната комисия взе решение по случая със служебната загуба на Балкан


Арбитражната комисия взе решение по случая със служебната загуба на Балкан
(сн. LAP.bg)
13-04-2018 20:48 | BGbasket.com

Арбитражната комисия при БФБ потвърди решението на генералния мениджър и комисията по контестациите на НБЛ за служебна загуба на Балкан в мача от 1 февруари срещу Академик Бултекс 99. Арбитражът се събра днес след подадена жалба от страна на президента на „зелените“ Михаил Михайлов.

 

След разглеждане на всички представени документи, АК постанови, че решението на генералния мениджър на НБЛ и комисията по контестации на лигата от 2 април за налагане на служебна загуба на Балкан в мача е "правилно и законосъобразно".

 

„Да се приеме за вярно предложението от жалбоподателя тълкуване на разпоредбите на чл. 74 относно това, че изискването се отнася за общо един състезател от двата отбора присъстващ на терена би означавало да се допусне съществено противоречие с правната, житейската и най-вече със спортно-състезателната логика, която е, че изискването се отнася за всеки един от отборите поотделно. Противното би поставило състезаващите се отбори в не равнопоставени условия, при които треньорите на двата отбора следва да влизат в предварителни договорки относно състава на водените от тях отбори или пък заявилият по-рано смяна отбор да бъде облагодетелстван за сметка на другия отбор. Подобно тълкуване е превратно и не съответства на спортсменската етика, каквато Българска федерация баскетбол приветства и насърчава“, се казва в аргументацията на АК.

 

До казуса се стигна, след като в игра за ботевградчани за секунда влязоха петима играчи, които нямат право да играят за националния отбор. Академик Бултекс 99 подаде контестация, която бе уважена, а след днешното решение на АК вече загубата на Балкан е официална.

 

В класирането ботевградчани са с 16 победи и 5 загуби, но с точка по-малко от Левски Лукойл, който е със същия актив, именно заради служебната загуба. С по 16-6 са Рилски спортист и Академик Бултекс 99. До края на редовния сезон остават три кръга.


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2017/2018

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2017/2018

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2017/2018

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2017/2018

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Балкан, Академик Бултекс 99, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи