Любо Минчев: Не искам да отидем в Чехия като отбор, който си е свършил работата


Любо Минчев: Не искам да отидем в Чехия като отбор, който си е свършил работата
(сн. LAP.bg)
29-06-2018 21:45 | Мария Маринова

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Любомир Минчев бе изключително щастлив след успеха срещу Исландия в световните квалификации. Той обаче предупреди, че тимът ни все още не си е свършил работата и трябва да се бори за победата и в последния мач срещу Чехия.

 

„Много съм щастлив от победата. Направихме всичко, за да загубим, но накрая сме щастливи, че успяхме да спечелим мача. Направихме грешки. Беше труден мач и за двата отбора. Благодаря на играчите ми, не играхме най-добре, но важна е победата. Поздравявам и противника ни, бори се докрай“, заяви Минчев.

 

„Според мен не играхме толкова добре, но важното е, че победихме. Единственото, което ни спаси, освен характера на отбора, е високият процент стрелба от тройката“, добави той.

 

Минчев коментира и ситуацията с Александър Везенков, който изпусна два наказателни удара в заключителните секунди. „На всеки се случва да изпусне. На Сашо му е първи път, важното е, че накрая победихме. Никога не мога да обвинявам даден играч, че е изпуснал фаул или стрелба. Не съм го правил до момента и се надявам никога да не го правя. Когато играч или отбор се раздават на максимума, не мога да бъда недоволен. Да, днес направихме някои глупости, но като цяло отборът игра и се бори до последно. Когато ни направиха серията, беше доста тежък момент, но го преодоляхме. Накрая и на нас ни се усмихна щастието. Имахме и късмет да победим“

 

Националният селекционер сподели, че иска отборът да бъде пределно мотивиран за гостуването на Чехия в понеделник. „Свършихме задачата, която имахме за днес, но с това не се изчерпват нещата. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че каквото е зависело от нас, сме го направили. На Исландия предстои още една опция да се класира. 100% съм убеден, че няма да излязат предварително обречени. Ние не трябва да разчитаме, че Финландия ще победи Исландия, въпреки че е домакин и е със всичките си звезди. Създали сме някакво впечатление, че отборът се бори до последно винаги. До момента само един мач от първите квалификации в Словения не се борихме. Във всеки друг мач винаги сме се борили, без значение дали сме побеждавали или сме губили. Не искам да отидем в Чехия като отбор, който си е свършил работата. За момента продължаваме напред в квалификациите, но дори и така да е, този мач в Чехия също е важен, за да влезем с победа. Това са едни от нещата, които ще изисквам – максимална концентрация, старание, отговорност и да играем за победата. Днес победихме, но това вече свърши. Оттук нататък трябва да се подготвим сериозно за мача в Чехия“.

 

Наставникът обясни и какво е състоянието на Павел Маринов и Чавдар Костов.

 

"Павел Маринов за съжаление дойде с контузия. Имахме надежда, че може да се оправи. В понеделник вечерта той тренира, изкара цяла тренировка, но на следващия ден чувстваше още болки. Направихме още едно изследване, което показа, че има 5.7 см разкъсване. Дали се е влошил след тази тренировка или му е била малко почивката, не знаем. Още във вторник разбрахме, че няма да може да разчитаме на него.

 

Чавдар Костов по време на първата контрола с Тунис имаше тежко падане. Има натъртване и доста голям оток на тазобедрената става. Това също не му позволи да направи нито една тренировка в последната седмица. В последните два-три дни правеше единствено лека загрявка с отбора  и комбинации на по-ниска скорост. Преди мача говорих с него. Казах му, че ако има възможност, ще го запазя. През цялото първо полувреме не го пуснах. На почивката пак говорихме. Каза, че може и иска да влезе и да помогне, колко може. Благодаря за характера, който прояви. Беше трудно, както за него, така за Павел, а и за целия отбор. Наложи се в последните няколко дни да тренираме с Везенков като играч на позиция 3. В последния момент се случиха тези неща и нямаше как да викаме други играчи. Предпочетохме да останем с тези, независимо че има дисбаланс в отбора".

 

Любомир Минчев коментира и представянето на Джейсън Уошбърн, както и липсата на Дий Бост. Наставникът бе категоричен, че и двамата са помогнали много на отбора и не се сърди на никого.

 

Дий Бост получи възможност за НБА. Не искам да говоря против някого, но според мен мениджърът му изигра негативна роля. Говорих с Дий. Казах му каквото имам. Момчето е много добро, винаги се е отзовавало. Сега беше готов също, но когато агентите заговорят на играчите, става нещо друго.

 

От друга страна уважавам това, което направи Джейсън Уошбърн, след като не бе играл 6-7 месеца. Той дойде и тренира през тези две седмици доста добре. Все повече и повече влизаше в игрови ритъм. Той тренира индивидуално от два месеца, защото индивидуалните тренировки са едно, а мачовете – съвсем друго. За мен той може да ни помогне, дори и в този момент. Във второто полувреме накрая не разчитах на него, защото видях, че беше доста изморен. Докато беше свеж, смятам, че се включи добре.  И двамата – и Дий Бост, и Джейсън Уошбърн са доста добри момчета и оценявам това, което направиха до момента. Не мога да се сърдя на никой. Благодарен съм на Джейсън, че изяви желание да дойде и да играе“, каза още Минчев.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Световно първенство 2019, България, Исландия, Любо Минчев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи