Георги Глушков: Не смятам, че баскетболът се футболизира


Георги Глушков: Не смятам, че баскетболът се футболизира
(сн: BGbasket.com)
14-01-2019 21:03 | Мария Мицова

Най-дълго обсъжданата точка от дневния ред на Управителния съвет на БФБ бе петата - „Обсъждане на мерки за подобряване на работата на БК във връзка с изпълнението на Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия“.

 

На нея УС единодушно прие допълнение в Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ в раздела дисциплинарни нарушения, извършени от длъжностни лица, изпълняващи функция в баскетболен клуб (ръководител, член на УС на БК, старши-треньор, помощник-треньор, консултант, мениджър, лекар, физиотерапевт и др.), според който с глоба от 1000 лв. вече се наказват и „всякакви коментари относно съдийството пред медиите, в интернет и социалните мрежи и др.“

 

УС разпореди баскетболните клубове да засилят мерките за сигурност в координация с полицията и охранителните фирми в съответствие със Закона при организиране на домакинските си срещи.

 

Какво сподели по въпросната точка Георги Глушков, с пореден призив за колегиалност и поглед върху голямата антагонизма:

 

"Много неща ни се иска да подобрим, но най-важното е да има контрол. Трудно се контролират пълните зали. В София например полицията не иска да охранява спортните събития вътре в залата. Сега ще се гледа дали може да се направи изключение. Заедно трябва да се направят планове, с които да се ограничат проблемите - навлизане на фенове към други агитки и хвърляне на бутилки. Другата опция е без публика, но не смятам, че сме стигнали на такъв етап. Главният проблем са хвърлените предмети. Всички смятат, че този проблем ще бъде решен."

 

"Имаме писмо от съдийската комисия с изявления на треньори. След мач винаги се говори, независимо от емоциите - позитивни или негативни - за съдийството. Ние имаме точка в правилника на ДАП за изказвания, уронващи престижа, с глоба. Тъй като подлежи на интерпретации, сложихме едно изречение, че не трябва да се коментират съдиите. Имаше изказване, че обстановката е доста изострена между клубовете. Затова предложих да вземат решение как трябва да се продължи със съществуването на Лигата. За да сме коректни, в следващите седмици съдийските инструктори ще обиколят клубовете в страната, за да обяснят спорните ситуации. Най-добре ще е да има дискусия между треньори и съдии."

 

"Всички наложени глоби са били много сериозни и вече са платени."

 

"Единственото хубаво нещо е, че между състезателите има уважение и колегиалност."

 

На въпрос - футболизира ли се баскетболът - Глушков бе категоричен: "Не смятам. Преди да се върна в България, бях ръководител в клуб в Италия. Ако тук се случат такива неща, каквито се случваха  там, трябва да ни погълне земята направо. Но се взеха мерки. И с 40-50-60 човека охрана, пак се случват неща. Дори да не е в залата, може и извън нея да станат. Според мен има малко елементи от футбола в българския баскетбол."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ,
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи