Историческо: Берое спечели Адриатическата лига след инфарктен финал


Историческо: Берое спечели Адриатическата лига след инфарктен финал
24-03-2019 20:50 | BGbasket.com

Берое Стара Загора спечели Адриатическата лига за жени за първи път в историята си. На финала българският тим записа драматична победа срещу действащия шампион Будучност с 65:64. Вицешампионът в родното първенство контролираше събитията на терена почти през целия мач и въпреки че допусна обрат в края, показа характер в заключителните секунди и измъкна успеха. "Зелените" направиха с осем грешки повече от съперника, но имаха предимство по останалите показатели. Черногорският тим записа кошмарен процент от тройката - 1/17 (5%), като именно стрелбата от далечно разстояние изневери на тима и в ключовите моменти.

 

Берое е вторият български отбор, който печели турнира след ЦСКА през сезон 2006/2007.

 

Бронзовите медали отидоха при домакините от Цинкарна Целе, които победиха Цървена Звезда с 83:70.

 

Баскетболистките на Таня Гатева започнаха отлично срещата и само за няколко минути поведоха с 15:6 след силни изяви в подкошието. След това обаче българският тим направи няколко грешки, от които съперникът му се възползва и се стигна до равенство 17:17 след първата част. Основен проблем за защитата на Берое създаваше Николина Бабич, отбелязала 11 от точките на своя отбор.

 

Вторият период стартира със серия от 10:0 в полза на тима от Стара Загора. След това обаче Ана Почек получи техническо нарушение заради недоволството си от отсъден фаул. Будучност успя да намали разликата само на 3 точки при 24:27, но след силни минути, на почивката Берое отново водеше с двуцифрен аванс при 38:28.

 

Малко след паузата авансът на "зелените" достигна 15 точки. Съперникът им обаче отвърна с 12 безответни точки, като близо шест минути Берое не успяваше да се разпише. Негативната серия бе прекъсната от Милена Томова, а след размяна на кошове, преди заключителния период отборът й водеше с 50:46.

 

През последната част тимът на Таня Гатева поддържаше крехък аванс, но 53 секунди преди сирената Николина Бабич изведе Будучност за първи път напред при 60:59. Кош на Саная Чонг отново върна водачеството на Берое при оставащи 35 секунди. Два успешни наказателни удара на Снежана Алексич качиха разликата на 3 точки. В оставащите 7 секунди Николина Джебо пробва тройка, но бе настъпила линията и намали преднината на Берое само на точка. Алексич вкара още два фаула за 65:62 две секунди преди края, а Николина Бабич стреля от тройката в опит да прати мача в продължение. Тя не успя да вкара, но бе фаулирана със сирената и застана на линията за изпълнение на наказателни удари. Баскетболистката бе точна при първите два, но при решителния трети се пропука и победата бе за Берое.

 

Най-резултатна за успеха бе Бриана Люис с 14 точки. Ана Почек вкара 12, с 11 е Снежана Алексич.

 

За Будучност Николина Бабич бе над всички с 23 точки. С 15 е Николина Джебо, а 11 добави Тамара Капор.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БУДУЧНОСТ - БЕРОЕ СТАРА ЗАГОРА

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ АДРИАТИЧЕСКА ЛИГА (ЖЕНИ)

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ АДРИАТИЧЕСКА ЛИГА (ЖЕНИ)

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ АДРИАТИЧЕСКА ЛИГА (ЖЕНИ)

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Адриатическа лига - жени, Берое Стара Загора, Будучност
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи