Черноморец опази върха след трилър с Балкан


Черноморец опази върха след трилър с Балкан
(сн. НБЛ)
18-11-2023 20:49 | BGbasket.com

Черноморец остава еднолично на върха в Sesame Национална баскетболна лига. Тимът записа седма поредна победа, след като в оспорвано дерби в зала „Бойчо Брънзов“ надви Балкан с 90:81 в повторение на финала от миналия сезон. Двубоят премина през серия от обрати, а победителят не бе ясен до последно. С успеха, бургаският тим се откъсна на две победи пред шампионите, които остават на втората позиция.

 

В следващия кръг за баскетболистите на Васил Евтимов предстои ново дерби у дома, този път срещу ЦСКА. Тимът на Петър Златанович пък ще приеме Ямбол, но преди това ще пътува до Португалия за последния си мач от първия етап на ФИБА Къп срещу Спортинг.

 

Двубоят започна на много високо темпо, а двата отбора многократно си разменяха водачеството. Макар Черноморец да поддържаше висок процент при стрелбата за две точки, гостите бяха 10/10 от тази зона и след първата част имаха леко предимство при 26:23 след общо 16 точки на Димитър Димитров и Девин Харис. Силно за съперника пък стартира Христо Захариев, вкарал 9 на бившия си тим до момента.

 

Водени от Андрей Иванов и Ладейриън Грифин, домакините стартираха втория период със серия от 11:2, като за близо три минути единствено Майки Диксън бе успял да се разпише за опонента им. „Зелените“ обаче на свой ред отвърнаха с 10 поредни точки и си върнаха водачеството. Те губеха борбата под коша, особено в нападение, но продължаваха да демонстрират по-точен мерник, а освен това и стрелбата им от тройката потръгна и след четири вкарани далечни стрелби в тази част, на почивката отново водеха, този път при 46:44.

 

Тройка на Христо Захариев върна преднината на „акулите“ в началото на второто полувреме. Почти цялата трета четвърт вървеше кош за кош, като разликата не надвиши 5 в полза на Черноморец, който преди заключителните десет минути вече бе напред с 68:66.

 

Пет поредни точки на Милен Захариев изведоха домакините му напред с най-голямата преднина за тях до момента в мача. Те поддържаха аванс от няколко точки, но по-малко от четири минути преди края при резултат 80:72 в тяхна полза мачът бе временно прекъснат поради проблем с осветлението в залата заради гръмнал бушон. Това донякъде извади от ритъм Черноморец и след подновяването на играта Балкан почти заличи пасива си, доближавайки се на 80:82. Тройка на Андрей Иванов обаче даде глътка спокойствие на отбора му, който до края отново натрупа преднина и спечели мача.

 

Христо Захариев бе най-резултатен за успеха с 23 точки, Андрей Иванов е със 17 и 10 борби.


За Балкан по 16 точки реализираха Девин Харис (7 асистенции) и Димитър Димитров (8 асистенции).

 

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНОМОРЕЦ - БАЛКАН

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Черноморец, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи