13 години без Румен Пейчев


13 години без Румен Пейчев
02-12-2023 14:05 | BGbasket.com

На днешния ден се навършват 13 години от кончината на една от най-светлите личности в историята на българския баскетбол – Румен Пейчев.

 

След смъртта на Румен Пейчев обновената баскетболна зала на ЦСКА на стадион „Българска армия” получи неговото име. Също така BGbasket.com учреди награда за най-етичен треньор на негово име и изборът не е случаен, защото всички го помнят с неговата доброта.

 

Добрякът с точната ръка

 

Най-добрият човек, когото познавах!

 

 

Дългогодишен център на ЦСКА и мъжкия национален отбор, многократен шампион с армейците и многократен носител на Купата на страната по време на състезателната си кариера, а след това и като треньор.

Румен Пейчев е роден на 28 септември 1951 г. Като част от мъжкия държавен тим участва на пет европейски първенства: Торино′79 (11-то място, със селекционер Иван Тодоров), Лиеж′77 (шесто място, селекционер Нейчо Нейчев), Барселона′73 (шесто място, селекционер Нейчо Нейчев), Есен′71 (шесто място, селекционер Димитър Митев), Неапол′69 (седмо място, селекционер Димитър Митев).

 

Като играч става балкански шампион през 1971 г. във Видин под ръководството на Димитър Митев. Печели още три сребърни (Бургас′76, Солун′74, Истанбул′73) и два бронзови медала от Балканските игри: Атина′79, Сараево′72.

След края на състезателната си кариера става треньор. Начело на ЦСКА извежда червените до две последователни титли на България - през 1991 г. (б.а. победа във финалите над Академик Варна) и през 1992 г. (б.а. победа във финалите над Левски).

 

Пейчев извежда армейците и до три купи на страната в този период: 1991, 1992, 1994. Успехите му продължават и в Лукойл Академик. Поема студентите в края на 90-те години. Заради здравословни проблеми докато отсъства начело на отбора застава близкият му приятел и съотборник в ЦСКА - Петко Маринов.

 

Пейчев се завръща в треньорска щаб и заедно с Маринов поставят началото на златната ера в клуба. Академик печели купата на България през 2002, а след това и трофея през 2003 г. в турнира. Същата година Пейчев и Маринов извеждат Лукойл до златото в първенството.

 

Връх в работата му е купата в Южната конференция на ФИБА през сезон 2002/2003 и четвъртфиналът в европейската надпревара, който студентите губят драматично от гръцкия Арис.

 

По това време Пейчев работи с баскетболист №1 у нас Тодор Стойков, а в състава на Академик са още Прийст Лодърдейл, Брайънт Смит, Юлиан Радионов, Борис Стоянов, Тенчо Банев, Дечо Коешинов.

Румен Пейчев работи и в екип с Константин Папазов в мъжкия отбор на Левски, а за последно водеше тим в детско-юношеската школа на сините.

 

В памет на Румен Пейчев от 2018 г. насам се провежда и детски турнир за момчета до 10 години, като надпреварата е организирана от управителя на „Фрий Медиа Груп“ ООД Тодор Иванов.
 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи