Везенков и Сакраменто повалиха шампиона в НБА


Везенков и Сакраменто повалиха шампиона в НБА
03-12-2023 07:29 | BGbasket.com

Сакраменто с Александър Везенков в състава си се върна на победния път в Националната баскетболна асоциация. На свой терен в „Голдън 1 Сентър“ тимът срази шампиона Денвър със 123:117. Двата отбора изиграха много оспорван двубой, в който макар домакините да водеха през повечето време, съперникът им бе много близо до обрата в края.

 

Везенков получи общо 14 игрови минути, в който вкара общо 4 точки, като бе 1/3 при стрелбата от игра и от фала, като овладя също 3 борби и направи 1 грешка.

 

Победата бе 11-а за Сакраменто, който има и 7 загуби, докато изигралият втори мач в рамките на 24 часа и намиращ се в серия от четири поредни победи преди това тим на Денвър е с баланс 14-7.

 

Следващият мач на Везенков и компания е на 5 декември от 5:00 сутринта българско време у дома срещу Ню Орлиънс в четвъртфинал от новия турнир в НБА.

 

Контузии оставиха извън състава на „кралете“ Алекс Лен и Дейвиън Мичъл, но в игра за Сакраменто се завърна Кийгън Мъри. Това позволи игра за Сакраменто се завърна Кийгън Мъри, а това позволи на Майк Браун да заложи на класическата си стартова петица, която включва още Ди‘Арън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс и Домантас Сабонис. Майк Малоун пък не можеше да разчита на една от ключовите си фигури – Джамал Мъри, като извън състава заради контузия остана и Влатко Чанчар, а титуляри започнаха Реджи Джаксън, Кентавиъс Колдуел-Пол, Майкъл Портър, Арън Гордън и Никола Йокич.

 

Гостите взеха леко предимство в началото на срещата, а Александър Везенков се появи за първи път три минути преди края на първата част при 20:16 за съперника. Воден от вкаралия 16 точки само през първата четвърт Никола Йокич обаче, Денвър се откъсна с 8, но ключови тройки на Малик Монк намалиха за 25:30 след края на частта.

 

Българинът остана на паркета и в началото на втория период, а две минути по-късно точна негова тройка и първа стрелба изобщо в мача изравни за 32:32. Още в следващата атака на „кралете“ отново той бе фаулиран при стрелба от далечно разстояние, като нетипично за него, изпусна първите два опита, но при третия доведе и до пълен обрат за отбора му.

 

Сакраменто се възползва по най-добрия начин и от отстъствието на Йокич, който седна на пейката малко преди края на първата част, и се откъсна с 42:34 след страхотно включване на Джавейл Макгий. Това принуди Малоун да вземе прекъсване и да върне сърбина на паркета, а близо пет минути преди края на полувремето Везенков също получи почивка. Домакините обаче продължиха да контролират играта и след като на няколко пъти разликата става двуцифрена, на почивката те водеха с 64:50.

 

Малко след подновяването на играта Кийгън Мъри вкара 8 поредни точки, а авансът на Сакраменто постепенно достигна до 17. Последва обаче спад в играта на тима, а две минути преди края на третата част Майк Браун върна Везенков на терена при едва 7 преднина за отбора му – 81:74. Йокич и Уотсън на два пъти доближаваха Денвър само на 5, но след точни стрелби на Монк и Фокс, преди решителната четвърт преднината на калифорнийския тим отново бе двуцифрена – 88:78.

 

Отново Монк откри резултата в заключителния период, но серия от 7:0 за гостите за пореден път скъси дистанцията. Последва очаквано прекъсване за „кралете“, малко след което Везенков отново бе изваден, като повече не се появи в игра.

 

Тройка на Ди‘Арън Фокс отново увеличи преднината на отбора му – 98:87. Шампионите обаче не се предадоха и четири минути преди края Реджи Джаксън намали за 105:108. Ситуацията за „кралете“ се усложни и след като Домантас Сабонис натрупа пето лично нарушение, а Йокич доближи отбора му само на 2. Фокс върна един кош, след което и двата отбора пропуснаха куп възможности да се разпишат, преди тройка на Монк да откъсне Сакраменто напред със 117:110 при оставащи 71 секунди. Това се оказа и преломният момент в мача, като до края тимът успя да удържи водачеството си под бурните скандирания на феновете - light the beam или призив за запалването на лъча, символизиращ всяка победа на тима в НБА.

 

 

По 26 точки за победителите отбелязаха Ди‘Арън Фокс (16 асистенции) и Малик Монк, а Домантас Сабонис завърши със 17 точки, 15 борби и 7 асистенции.

 

За Денвър трипъл-дабъл направи Никола Йокич с 36 точки, 13 борби и 14 асистенции, докато Реджи Джаксън се отчете с 20 точки и 8 асистенции.

 


ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В НБА, СЕЗОН 2023/2024

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБА, СЕЗОН 2023/2024

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА, Сакраменто, Александър Везенков, Денвър
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи