Филип Виденов: Държавата трябва да се ангажира със спорта


Филип Виденов: Държавата трябва да се ангажира със спорта
(сн. Пресклуб България)
15-04-2024 19:24 | Веселин Михайлов

Развитието на треньорите и клубовете са сред основните приоритети на Българската федерация по баскетбол. Те са заложени в новоприетия план на централата, разкри временният й президент Филип Виденов пред BGbasket.com. Преди седмица бившият национал, който доскоро изпълняше функциите само на изпълнителен директор, влезе в новата роля, за да замести в следващите месеци Георги Глушков, който бе назначен за министър на младежта и спорта в служебния кабинет на Димитър Главчев.

 

В специалното интервю, което даде за нашата медия, Виденов говори за още за отношението на държавата към спорта, за сезона в Sesame НБЛ и за предстоящото европейско първенство в София при жените до 20-годишна възраст.

 

- Какви са Вашите планове за следващите два месеца, в които Георги Глушков ще бъде служебен министър на спорта?

 

- Задачите са да следваме новоприетия 4-годишен план. Приехме го на Общо събрание точка по точка. Започнахме да изпълняваме всичко, което сме заложили като визия. Има някои неща за добавяне, движим се по него.

 

- Кои са основните приоритети на този план?

 

- Сред основните приоритети са развитието на треньорите и клубовете. Всички клубове да могат да имат добре образовани и подготвени треньори, за да могат да подготвят децата от малки по правилната методика. Приоритет е и регулирането на първенствата при подрастващите, така че програмата да е ясна още от началото до края на сезона. Всеки да може да си направи сметка къде какво може да направи по най-добрия начин, тук говоря за треньори, родители и деца. Разбира се, искам да се развият комуникацията и маркетинга на федерацията, за да сме в крак с времето.

 

- През лятото ще се проведе Европейско първенство за жени до 20 години в София, Дивизия B. Как върви работата по организацията?

 

- Всяко лято организираме шампионат на Стария континент при подрастващите. Както винаги, ще използваме залите „Триадица“ и „Сейнт Джордж“. Този път отборите във въпросната възраст са по-малко, така че няма да имаме проблеми. Бих казал, че се справяме повече от добре, когато организираме такива форуми.

 

 

- Какви съвети получихте от Георги Глушков при встъпването Ви в длъжност?

 

- Почти всеки ден сме заедно, длъжността не е много по-различна от тази на изпълнителен директор. Заедно правим нещата, няма какво толкова да се промени. Надявам се тези неща, които трябва да променим, да го направим по-бързо. Всичко е обвързано с държавата.

 

- След като Георги Глушков стана спортен министър, има ли поставени цели държавата да помогне повече на спорта и в частност на баскетбола?

 

- Тези цели отдавна са поставени, но трябва да се стабилизира цялостното състояние на държавата в момента. Спортът е на последно място, никакъв приоритет няма към него, което не е добре, защото здравето и самочувствието на нацията зависят от спорта. Всичко е свързано с него и се надявам да стигне до някакъв момент, в който ще има пряка ангажираност от страна на държавата. Без пари спорт не се прави, всяко дете трябва да има къде да играе, независимо за какъв спорт говорим. Спонсорство се търси много трудно, почти невъзможно е, когато става въпрос за подрастващи. Относно професионалния спорт, е малко по-леко, тъй като има възможност за реклами. Държавата трябва да се ангажира със спорта, това ще е плюс за всички. Това го говорим от отдавана и ако успеем да се преборим, ще е невероятен успех и спортът ще тръгне нагоре.

 

- Очаквате ли по време на служебното правителство да се намери решение относно облекчението на фирмите, които помагат на спорта?

 

- Това ще стане много трудно, особено с временно правителство. Много малко неща могат да се променят, но може да се направят стъпки в някаква посока. Можем да се надяваме на чудеса, но да очакваме, че няма да се случат за такъв кратък период.

 

 

- Вече се намираме в края на редовния сезон на Sesame НБЛ, а след това следват плейофите. Какво очаквате от най-важната част от шампионата?

 

- Сезонът при мъжете е много интересен и изравнен. Лошото е, че имаше финансови сътресения при част от отборите, които не са в цветущо положение. Тук отново опираме до финанси, особено в края на миналата година, когато бе прието допълнителното облагане на бетинг компаниите, които са главните спонсори на отборите. Тогава не се знаеше дали част от тимовете ще завършат сезона. Смятам, че всички ще го направят, но това е временно решение. В доста от залите започнаха да идват хора, мисля, че това се дължи на успеха на националния отбор в края на февруари. Отзвукът от турнира за Купата на България в Бургас също е доста хубав, но всичко е на мускули. Надявам се за следващия сезон да имаме някаква формула за стабилност, но това не зависи само от нас.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Филип Виденов, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи