Орлин Атанасов: Не сме против младежка лига, но системата не е готова за нея сега


Орлин Атанасов: Не сме против младежка лига, но системата не е готова за нея сега
(сн. ББЛ)
29-05-2024 16:15 | Мария Маринова

Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол наскоро взе решение за създаване на Национална младежка лига за състезатели до 21 години през следващия сезон. То обаче не бе взето с единодушие, а един от тримата, гласували „против“ бе председателят на ББО Орлин Атанасов, стана ясно от негова публикация в социалните мрежи. По този повод BGbasket.com се свърза с Атанасов, за да разкаже повече за мотивите си защо не е подкрепил решението:

 

- Как се роди идеята за създаването на Национална младежка лига?

 

- Бяхме информирани, че има идея да се учреди младежка лига на Управителен съвет и е хубаво той да я утвърди и след това да се разработва такъв проект за лига. Проведе се УС хибридно – виртуално и на място. Аз присъствах на място, както винаги, защото уважавам това, в което участвам.

 

- Защо гласува „против“?

 

- По време на заседанието възникнаха различни спорове по дневния ред. В случая аз бях против учредяването на такава младежка лига по много ясни за мен причини, просто защото във федерацията беше разработена една стратегия за развитие на българския баскетбол в следващите четири години. Тя беше консултирана и разработвана заедно с експерти от ФИБА по програма ФИБА Плюс. Имаше много анализи, няколко срещи, включително Радмила Търнър участва, както и чуждестранни експерти. Това нещо беше инициирано от г-н Глушков, започна още декември и до март-април експертите, заедно със служителите на федерацията, разработиха стратегия, която смятам, че е доста добра и доста положително ще се отрази на българския баскетбол. Тя беше представена на УС, той я утвърди, беше приета единодушно от Общото събрание на федерацията.

 

В тази стратегия не фигурира такава младежка лига, каквато на нас ни беше предложена на последния Управителен съвет. По тази причина аз бях против, защото след толкова много анализи на всички хора, които под една или друга форма работят за българския баскетбол, както и на експерти от ФИБА, всички се обединиха около стратегия, в която няма такава лига.

 

- И все пак обсъждан ли е тогава вариант за създаването на такава лига?

 

- Доколкото знам, не и няма вписана такава, защото в стратегията ясно и точно беше описана структурата на първенствата при подрастващите, второ ниво под формата на ББЛ, която се развива с всяка година все по-сериозно, и най-висше ниво на мъжкия баскетбол – НБЛ. Впоследствие на мен ми беше представена идея за младежка лига. Аз няма как да гласувам „за“ при положение, че сме приели стратегия и е редно да я изпълняваме.

 

 

- Доколко обаче решението за създаването на младежка лига ще се отрази и на ББЛ, с която ти си пряко свързан? Все пак много от младите момчета в момента играят именно там. Притеснява ли ви, че някои отбори може да се пренасочат?

 

- ББЛ ние я развиваме устойчиво вече доста години, в партньорство с БФБ и основно г-н Глушков като президент на федерацията. Тя е доказала положителното влияние върху българския баскетбол. Това, че младежката лига би могла да се отрази на броя отбори в ББЛ, нас не ни притеснява. Нас ни притеснява, че всички заедно разработваме стратегия и анализите показват, че това, което сме предвидили да правим в следващите четири години, не включва младежка лига до 21 години, защото цялата система не е подготвена за такава. Аз лично няма как да приема и да гласувам за такова нещо, защото смятам, че трябва да има устойчиво развитие в българския баскетбол. Когато през шест месеца ние сменяме стратегии и правила, това никога няма да доведе до реални резултати.

 

Аз лично съм убеден, че такава младежка лига е необходима, но системата на българския баскетбол би била готова за истинска младежка лига, която да е устойчива, след около два сезона, продължавайки да работим по начина, по който говорим към момента. Това няма нищо общо с ББЛ. Това не ни притеснява, заявките за ББЛ си вървят. Ще има отлив някъде, само заради информацията, че може да има такава младежка лига, ако има достатъчно желаещи отбори, но тук не говорим за това.

 

Друго важно е, че ББЛ на база на принципите, по които я разработваме в последните години с г-н Глушков, ние я превърнахме в платформа, която клубовете да ползват, за да се развиват. А в момента, в който една голяма част от тях не са сигурни ще има ли в даден регион ББЛ, независимо А или Б група, това ще е притеснително за тях, защото те градят стратегията за развитието на школите си и на цялата си структура на база участие във все по-добре развиваща се ББЛ. Това е наше притеснение, защото когато много клубове работят за развитието си, включително намиране на спонсори, засилване на интереса в техните локални центрове, при липса на първенство в дадения регион на ББЛ, това би затруднило техните планове. Точно това е идеята, че трябва да има предвидимост.

 

 

Аз и ние като група, която развива ББЛ, не сме против съществуването на младежка лига, но мислим, че цялата система не е подготвена за такава младежка лига сега. Това може да се случи след един или два сезона. По мои оценки – минимум след два, защото момчетата, които сега са на 15-16 години в отборите си из цялата страна, тренирайки, първо трябва да достигнат едно ниво, а бройката на клубовете, които са сравнително равностойни и готови да пуснат такива отбори, да нарасне. И не ние да попълваме младежка лига с който иска, а да остават отбори, които не успяват да влязат. Трябва да има конкуренция за такава младежка лига. Това е хубаво, но системата ни не е готова. Нямаме толкова баскетболисти в България, които да играят в 8, 10 или 12 отбора между 18 и 21 години и да има конкуренция между тях.

 

Младежката лига ще бъде едно доразвиване на това, което се случва в българския баскетбол, което е описано в стратегията, но то трябва да се случи, когато цялата система е готова и може да бъде попълнена тази лига. Не искам да съм песимист, но в момента тя няма да е с равностойни отбори. Преди години бяха правени два опита и двата пъти по тези причини, които изброих, тези лиги не съществуват. Трябва да се учим от опита си и по тази начин изграждаме ББЛ с все по-голяма структура и повече клубове, които да се конкурират. Аз съм член на УС като представител на ББЛ, съответно аз изразявам мнението си, но то не е лично, а на всички тези хора и клубове, които на практика работят и изграждат ден по ден, седмица по седмица и месец по месец това, което е ББЛ. Те участват в тази платформа, защото вярват в нея.

 

BGbasket.com е готов да даде думата на всеки в баскетболните среди, които има желание да изкаже аргументите си по темата в подкрепа или против създаването на Националната младежка лига.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Орлин Атанасов, ББЛ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи