Богдан Петков: Държавата трябва да се грижи за подрастващите


Богдан Петков: Държавата трябва да се грижи за подрастващите
(сн. БТА)
13-06-2024 16:51 | Веселин Михайлов

Богдан Петков засегна темата с подрастващите в българския баскетбол и отношението на държавата към тях. Генералният мениджър на Спартак Плевен коментира работата на треньорите в клуба по и последните резултати на мъжката част на републиканските първенства. Ето какво каза той:

 

Децата в мъжките отбори не са толкова много и при тези, които имат по-големи възможности. Проблемът с българските играчи повсеместно е много голям. Аз не мисля, че това е само при нас. В последните няколко години Тодор Тодоров и неговите колеги свършиха огромна работа. Аз не си спомням кога за последно наш тим при подрастващите да е влизал в Топ 4 на финалите при момчетата (б.а. – четвъртото място на първенството при 16-годишна възраст). Сега сме домакини на финалите при момчетата до 15 години."

 

С Любомир Минчев изгледахме републиканското първенство при 16-годишните. Тези деца, които са родени до 2008 година, въобще не са лоши. След като са в Топ 4, значи нещо се случва. Поздравих треньорите, много е важно, че визуално приличат на баскетболни отбори."

 

Не искам да подценявам някои колеги, но видях първенство, където имаше отбор, който нямаше висок човек над 1.90. Говоря за деца, които са от 16 години и нагоре. При подрастващите има да се свърши много работа. Там основният проблем е треньорският. Другият е, че държавата не трябва да се грижи за професионалния спорт. Професионалните клубове трябва да си търсят спонсори и да се опитваме да се обезпечаваме. Тя трябва да се грижи за подрастващите. Това е най-важното, защото в момента върху нас лягат усилията на треньорите и родители хем за съществуването на школата, хем и това на мъжкия отбор. Това го няма никъде, в същото време школите се превърнаха в бизнеси. Това се случва на гърба на децата и не е за учудване защо се появяват все по-малко качествени момчета", завърши Петков.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Спартак Плевен, Богдан Петков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи