Рекорден брой НБА играчи при мъжете и жените ще има в Париж


Рекорден брой НБА играчи при мъжете и жените ще има в Париж
(сн. fiba.basketball)
26-07-2024 20:13 | Мариан Рашев

Рекорден брой настоящи и бивши играчи от Националната баскетболна асоциация и WNBA са включени в съставите на националните отбори за Олимпийските игри през 2024 г. в Париж - общо 139.

 

В състезанията за баскетбол 5х5 ще участват съответно по 81 и 51 настоящи и бивши баскетболисти. В надпреварата 3x3 ще се включат по един бивш играч от НБА, трима действащи и трима бивши играчи от WNBA. Настоящите играчи, които попадат в списъците на националните отбори при мъжете и жените са съответно 51 и 31.

 

Досегашният рекорд бе от Олимпийските игри през 2020 година - 121 играчи, активни играчи при мъжете - 49 и при жените - 26.

 

След САЩ най-много действащи баскетболисти има в състава на Канада - 10, следвана от Австралия с 9 и Франция с 5. В напреварата при жените след САЩ Австралия има най-много такива състезателки - 6, следвана от Канада с 4 и Германия с 3.

 

26 отбора от НБА и 11 такива от WNBA са представени в състезанията 5х5 и 3х3. Минесота има четирима настоящи играчи от НБА, следвани от Бостън Селтикс, Хюстън Рокетс и Лос Анджелис Лейкърс - по трима. Лас Вегас Асес има шест играчи при жените, следвани от Ню Йорк Либърти, Финикс Меркюри и Лос Анджелис Спаркс - по четири.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Париж 2024
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи