Маргарита Маринкова: Не трябва да приемаме това класиране за разочарование


Маргарита Маринкова: Не трябва да приемаме това класиране за разочарование
(сн. fiba)
15-08-2024 20:05 | Веселин Михайлов

Българският национален отбор за девойки до 18-годишна възраст не успя да постигне своята цел на европейското първенство в Плоещ, Дивизия Б. Българките стартираха с пет поредни победи на румънска земя, но отстъпиха на полуфиналите и в мача за третото място, което ги лиши от възможността да си осигурят място в елита.

 

Пред BGbasket.com Маргарита Маринкова заяви, че е доволна от старанието на момичетата и допълни, че тимът не трябва да приема некласирането в Дивизия А като разочарование. Все пак селекционерът на девойките обърна внимание върху нещата, които изостават българските баскетболистки във въпросната възраст.

 

- Завършихте шампионата с пет победи и две загуби? Доволна ли сте от представянето на вашите момичета?

 

- Имахме цел и бяхме много близо до нея. Съжаляваме, че загубихме, но не трябва да приемаме това като разочарование. Влезнахме в четворката, можеше и още, но това е спортът. Момичетата работиха много и дадоха всичко от себе си, разбира се, че съм доволна.

 

- Именно двете загуби обаче се оказаха фатални от гледна точка на класирането на Дивизия А. Драматичната загуба от Черна гора даде ли отражение на момичетата в мача за бронза срещу Гърция, след като преди това победиха именно гъркините в груповата фаза?

 

-Няма как да не окаже влияние загубата от Черна гора, върнахме се в мача, дори поведохме с минимална разлика 3 минути преди края, но направихме няколко грешки в ключови моменти и се стигна до мач за трето място. Натрупана умора (което не е оправдание), но най-вече многото грешки, с толкова грешки няма как да победиш. Разбира се, че сме разочаровани от този мач, но този отбор има потенциал и мисля, че ще спечели промоция следващата година при 20-годишните.

 

 

-Въпросната възраст е доста ключова от прехода към женския баскетбол. Къде видяхте изоставане и какво е необходимо да подобрим, за да може България отново да играе в Дивизия А при 18-годишните момичета?

 

-Изоставаме физически най-вече, но също така технически и тактически. Има момичета в отбора, които тренират по 3 пъти в седмицата, такива, които не са влизали във фитнес. Повечето тренират по пет пъти в седмицата – с пет тренировки и мач през седмица, две. Няма как да стане. Много са нещата, трябва тези момичетата да имат основни роли в женските отбори, за съжаление някои от тях играят по 2-3 минути, други дори не ги взимат да тренират с отборите, а трети дори не са част от женски тимове и играят по 15 мача в годината. Аз вярвам обаче, че нещата ще се променят и с постоянство, и много работа – отборна и индивидуална. Ще постигнем хубави резултати. Не са добре нещата, но съм сигурна, че с много работа, търпение и обединение на нас, треньорите, които работят с момичета, това е постижимо.

 

-Вие водите този набор за трета поредна година. Бихте ли останала селекционер на тима и за следващото лято, ако получите подобна възможност?

 

-Не мога да кажа. Пожелавам успех на момичетата, да бъдат здрави, да работят много и да вярват в себе си.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U18 (жени), Маргарита Маринкова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи