Петко Маринов: Случващото се при мъжете е трагедия за баскетбола


Петко Маринов: Случващото се при мъжете е трагедия за баскетбола
(сн. LAP.bg, архив)
09-10-2024 11:21 | Мария Маринова

Легендата на българския баскетбол Петко Маринов определи като трагедия намаляването на отборите в Sesame НБЛ. След като по-рано това лято стана ясно, че ЦСКА няма да има мъжки тим през този сезон, в последния момент отпаднаха също Черноморец и Ямбол.

 

„За мен е голяма мъка, защото два от тези отбори са ме създали и като играч, и като всичко – Черноморец и ЦСКА. Като треньор на националния отбор пък съм спечелил много хубави победи в Ямбол, там баскетболът е религия. Това е трагедия за баскетбола. Миналата година в Бургас на финала на Купата имаше 5300 човека в новата зала и поне 500 деца, които бяха спечелени за баскетбола. Представяте ли си каква трагедия е? Аз съм бургазлия, обаждат ми се хора от Бургас, някои от тях плачат заради баскетбола. Същата работа е в Ямбол, в ЦСКА“, заяви Маринов пред BGbasket.com.

 

В момента има голям проблем със спонсорството в България. Трябва да се насочим по западен образец – да няма само един спонсор, т.нар. бащица, а да бъдат поне няколко, за да може да не приключи всичко, ако някой реши да се откаже, както на малко дете, когато му омръзне играчката и я хвърли. Ако са няколко спонсора, ще им е по-лесно да издържат един отбор. Лошото е, че печелившите фирми, които могат да бъдат спонсори, парите ги дават за друго спонсорство. С много съжаление го казвам. Като Петър Георгиев навремето беше Иван Евлогиев в Димитровград. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов също заслужава похвала, защото освен че даде един много добър баскетболист на България, той поддържа баскетбола в града на такова ниво вече толкова години. Три пъти ставаха шампиони, миналия сезон пак играха финал“, каза още той.

 

Много баскетболни специалисти призовават за помощ от държавата чрез закон за спорта и данъчни облекчения на фирми, които искат да инвестират в него. Маринов обаче не вярва това да се случи.

 

„Коя държава? В тази държава нито правила има, нито някой ги спазва. Аз съм един патриот, играх 12-13 години в националния отбор и близо 5-6 години бях треньор на този тим. Когато пускаха химна, едва се сдържах да не се разплача, а в момента съм отвратен. Започвам да си мисля, че Милен Русков е много прав в книгата му „Възвишение“, като казва, че да си българин не е име на народ, а някаква болест. Съжалявам, че съм толкова краен, но вече ножа опря до кокала. Правят ни на луди. Всеки в България започна да се спасява сам. Винаги младите са били носители на енергия, а сега виждате какво става“, завърши Петко Маринов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ, Петко Маринов, ЦСКА, Черноморец, Ямбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи