Тимшел, която може всичко


Тимшел, която може всичко
(сн. WBC Cherno More Ticha)
10-10-2024 15:35 | Мария Маринова

Хората сме свикнали често да се оплакваме от това, което ни липсва, а за мнозина чашата винаги е наполовина празна.

 

Тази история обаче не е такава. Тя е пример, че ако вярваш силно в себе си, можеш да преодолееш всяка трудност. В това вече се е убедило едно 16-годишно момиче от Варна, което отскоро може да се нарече шампион на България по баскетбол на колички. Родената през 2008 г. Тимшел Костадинова от три години е част от отбора на Черно море Тича, който през септември триумфира с титлата в деветото Държавно първенство.

 

Много се радвам, най-вече заради това, че тази една година, в която тренирахме по-усилено, се отразява положително и се виждат резултатите. Надявам се да продължаваме в същия дух и да защитим титлата през следващия сезон“, споделя Тимшел пред BGbasket.com.

 

Може да бъде изображение с 5 души, хора, играещи баскетбол и текстово съобщение

 

Как обаче започва всичко? „Преди три години ми беше първата тренировка. Честно казано, не помня какво точно правих на нея, но още тогава, като се прибрах вкъщи, попитах мама кога е следващата. Просто много ми хареса и до ден-днешен ходя всеки път с желание и чакам следващата тренировка. Харесва ми емоцията, която ми носи“, разказва баскетболистката.

 

„Разбрах за отбора във Варна покрай един приятел, който в момента тренира в София-Балкан и с когото се познаваме отдавна. Още преди да започна да тренирам, съм ходила на мачове“, добавя тя.

 

Номер 1 за българския баскетбол

 

Въпреки че има двигателни проблеми, те никога не са били оправдание за нея, за да не се занимава със спорт, било то и непрофесионално. „Тренирала съм плуване, също кросфит. От време на време съм ходила и на конна езда за здраве“, споделя варненката.

 

В живота обаче казват, че няма нищо случайно. Макар да трябва да се бори с трудностите още с появата си на бял свят, Тимшел е орисана да се справя, защото името, което носи, означава „Ти можеш“.

 

„Името идва от една книга „На изток от Рая“ на Джон Стайнбек. Това, което ми е казвала майка ми е, че в книгата това е израз, който използва Бог, когато казва на Адам и Ева, че ако преосмислят действията си, могат да се върнат в Райската градина. Вместо „ти можеш“ е използвана тази дума“, обяснява Тими, както я наричат приятелите ѝ.

 

А самата тя споделя, че името ѝ неведнъж ѝ е помагало да се справи с предизвикателствата пред нея: „Абсолютно винаги ми е вдъхвало мотивация, защото независимо кой в каква ситуация ми употребява името, той ме надъхва.“

 

 

На този етап Тимшел предпочита да се наслаждава на баскетбола на колички, без да мисли за професионална кариера. Дори и обаче да се насочи към друга сфера, тя признава, че би продължила да практикува този спорт в свободното си време.

 

„В момента уча във Варна в Първа езикова гимназия с математика, информатика и немски и предполагам, че ще уча нещо около това, но не съм решила още. Играя баскетбол като хоби на този етап, не съм мислила за по-нататък, но дори да не се занимавам професионално, предполагам, че ще ми остане като дейност“, споделя баскетболистката.

 

Тя призовава и тези, които имат желание да тренират баскетбол на колички, да влязат в залата: „Подкрепям напълно хората, които искат да пробват този спорт. Определено не е за всеки, но има такива, които не са опитвали и са предубедени, което не е хубаво. Просто трябва да дойдат на една тренировка и да видят, че няма нищо страшно. Радвам се, когато видя, че в другите отбори има нови хора, които имат интерес. Спортът е много важен, още повече за хората с увреждания.“

 

Колкото до това какво я очаква занапред и дали бъдещето ѝ ще е свързано с баскетболните зали, само времето ще покаже. Какъвто и път обаче да поеме, Тимшел ще се справи, защото тя вече знае, че може всичко…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: баскетбол на колички
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи