Маркович избистря състава


Маркович избистря състава
Ненад Маркович (Босна и Херцеговина)
12-06-2007 12:39 | Gong.bg

Бившият играч от НБА Джей Ар Бремър е подал документи за босненски паспорт и е напълно възможно да подсили Босна и Херцеговина в баражите за Евробаскет 2007.

Босна и България играят първия си мач от групата на 8 Август и дотогава натурализирането на Бремър може да стане, след като вече Босненската федерация задвижи всички процедури към отделните инстанции.

Бремър е гард, играл е за Бостън, Кливлънд и Голдън Стейт в НБА, както и за европейските Уникаха, Биела, ПАОК и Босна.

Дори и да получи желаното босненско гражданство, мястото на Бремър в националния отбор не е 100% сигурно, тъй като отборът разполага с много качествени баскетболисти на неговия пост.

Хенри Домеркант обяви, че заради контузии не желае да участва това лято в квалификациите и треньорът на Босна Ненад Маркович вижда в Джей Ар Бремър негов евентуален заместник. Бремър игра под ръководството на Маркович в клубния Босна Сараево.

Националният отбор на Босна и Херцеговина се събира на 26 Юни с по-младите играчи, а на 3 Юли се присъединяват по-опитните.

Основното ядро, около което ще бъде изграден състава е Саша Василиевич, Ясмин Хукич, Феликс Коядинович, Кенан Байрамович, Мирза Телетович, Ермин Язвин. В тази група Маркович добавя и Един Бавчич, който не взе участие в миналогодишния квалификационен цикъл.

От новите играчи в отбора Маркович споменава имената на Анте Машич от Зрински, Алексей Нешович от Хемофарм, Нихад Джедович от Босна и Горан Баич от Войводина Нови Сад, който игра под наем за Мега Изхрана.

Маркович обаче казва, че най-много се надява Харис Муйезинович да се върне в състава заради неговия опит. Проблем е факта, че той прекарва свободното време през лятото със семейството си, което живее в САЩ. Селекционерът е готов да направи компромис с евентуално закъснение на Муйезинович, стига той да приеме поканата.

Освен Есмир Ражвич и Горан Сутън, Маркович спряга още едно име, което играе за колежански отбор и може да подсили отбора им. Привлечения тази година от Пърдю Юнивърсити Неманя Чаласан по начин на игра наподобява Муйезинович и ще бъде в състава, който се събира на 26 Юни.

Освен Самир Селешкович, треньор на турсия Тофас, в треньорския щаб на Маркович ще попадне и Сабит Хаджич.

Маркович също казва, че иска да даде повече игрово време на талант като Нихад Джедович. В същото време той не се отказва от Дамир Мършич и желае да го използва като резерва. Предстои играчът на Фенербахче да отговори дали е съгласен с тази роля.
Треньорът Маркович има огромното желание да включи в състава най-високия босненец в момента Неджад Синанович, но играчът на Реал Мадрид не е отговорил на нито едно от обажданията на селекционера. Мениджърът на 221 сантиметровия Синанович е уведомил Маркович, че чака испански паспорт.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи