Бронзови медали за кадетите на Балканиадата в Бар


Бронзови медали за кадетите на Балканиадата в Бар
Пламен Христов стана най-добър реализатор
11-07-2007 16:05

Българският кадетски тим стана трети на Балканиадата в Черна Гора. Младите баскетболисти, водени от треньора Николай Спасов биха в мач за третото място Босна и Херцеговина с 84 – 78. Състезанието се проведе в Бар, Черна Гора и е първото по-голямо баскетболно мероприятие в тази страна, откакто се отдели от Сърбия.  „Организацията на турнира бе на много високо ниво, средно мачовете се посещаваха от 1000 души,” заяви Спасов за сайта. „На финала между Сърбия и Черна Гора имаше 2500 човека и около 200 души полиция. За нас третото място е голям успех, като се има предвид, че другите отбори ни превъзхождаха ръстово. За сравнение отбора на Босна бе със 6 сантиметра по-висок среден ръст. За сметка на това момчетата показаха висок дух, голямо сърце, раздадоха се в защита и постигнахме този успех. Доволен съм от всички, не искам да отличавам никой, играхме добър колективен баскетбол.”
В предварителната група нашите бяха с отборите на Румъния, Албания и домакина Черна Гора. В другата група сили мериха съставите на Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. Отсъстваха съставите на Турция и Гърция. Нашите момчета победиха в първия ден Румъния, след това се наложиха над Албания с лекота и загубиха от Черна Гора. Нашите се държаха достойно срещу домакините, но благодарение на двама много силни състезатели, единия играещ в Реал Мадрид, другия в Партизан, черногорци побеждават.
На полуфинала срещу много силният състав на Сърбия треньорът Спасов даде шанс за изява на всички баскетболисти, а в същото време титулярите да вземат глътка въздух преди решителния мач за третото място. В сръбския отбор 4 момчета играят в мъжки клубни тимове на страната им.
В мача за бронзовите отличия Пламен Христов вкара 30 точки, Георги Сираков добави 15, а Венцислав Петков 10 точки. На финала Сърбия победи само с три точки Черна Гора 84 - 81.
212-сантиметровия баскетболист от Сърбия Деян Мусли бе избран за MVP, но тази награда би прилягала добре и на баскетболиста от Лукойл Академик Пламен Христов. Той пък грабна приза за най-добър стрелец със своите 99 точки. Друг играч от нашия отбор, Планимир Дафинов стана пръв по откраднати топки.
Участието на Балканиадата в Бар е част от подготовката на България (16) за Европейското първенство за 2007, Дивизия Б, което ще се проведе в Скопие в края на месеца.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи